• Vijesti
  • Društvo
  • Novaković Đurović na Prespa forumu: Crna Gora radi na ostvarenju ciljeva iz EU zelene agende

Novaković Đurović na Prespa forumu: Crna Gora radi na ostvarenju ciljeva iz EU zelene agende

Novaković Đurović na Prespa forumu: Crna Gora radi na ostvarenju ciljeva iz EU zelene agendeNovaković Đurović na Prespa forumu: Crna Gora radi na ostvarenju ciljeva iz EU zelene agende
Foto: Ministarstvo ekologije

Ministarka je, u svom obraćanju na temu Zelene agende za Zapadni Balkan, istakla da je Crna Gora revizijom Nacionalno utvrđenog doprinosa – NDC kao novu ciljnu vrijednost postavlja smanjenje emisije gasova staklene bašte od 35% do 2030. godine.

Dodatno, podsjetila je da je donešen i Zakon o klimatskim promenama, kao i da su otpočele pripreme na izradi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana – projekta koji ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta za integrisano planiranje u oblasti klimatskih promjena i energetike, a sve u cilju postizanja cilja EU – klimatske neutralnosti do 2050. godine.

“Uprkos tome što Crna Gora ima izuzetno nizak udio u globalnoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte od svega 0.009%, ostajemo odlučni da pronađemo optimalne odgovore na klimatske promjene i postignemo cilj klimatske neutralnosti do 2050. Brojnim projektima i ulaganjima u obnovljive izvore energije preduzimamo značajne korake kako bismo, kao zemlja sa snažnim ekološkim opredjeljenjem, promovisali održivi razvoj i zelenu razvojnu agendu”, saopštila je ministarka Novaković Đurović.

Kako je dodala, u predstojećoj borbi protiv klimatskih promjena najveći izazov za Crnu Goru biće da obezbijedi pravednu tranziciju.

“Pravedna tranzicija podrazumijeva stvaranje novih i održivih radnih mjesta, ulaganje u infrastrukturu, održiv ekonomski razvoj, kao i čistu i zdravu životnu sredinu. Stoga, učešće u ovom Forumu posmatram kao priliku da razmijenimo znanja i iskustva, ojačamo regionalnu saradnju ka ostvarenju zajedničkog cilja, a to je članstvo u EU”, istakla je ministarka.

Prespa forum za dijalog organizuje makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova pod pokroviteljstvom predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog. Učestvuju istaknute regionalne i međunarodne političke, bezbjednosne, ekonomske, poslovne, akademske ličnosti i stručnjaci.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services