• Vijesti
  • Društvo
  • Opština Berane pritekla u pomoć porodicama iz Riversajda, očekuju pomoć od Vlade

Nevrijeme donijelo probleme

Opština Berane pritekla u pomoć porodicama iz Riversajda, očekuju pomoć od Vlade

Opština Berane pritekla u pomoć porodicama iz Riversajda, očekuju pomoć od Vlade


Nevrijeme prethodnih dana donijelo je brojne probleme stanovnicima izbjegličkog naselja Riversajd, u Beranama koje je, sa oko 400 stanovnika na oko kilometar od centra grada, smjesteno sa desne obale rijeke Lim, saopšteno je iz Udruženja za podršku Roma i Egipćana.
Nevrijeme prethodnih dana donijelo je brojne probleme stanovnicima izbjegličkog naselja Riversajd, u Beranama koje je, sa oko 400 stanovnika na oko kilometar od centra grada, smjesteno sa desne obale rijeke Lim, saopšteno je iz Udruženja za podršku Roma i Egipćana.


Opština Berane pritekla u pomoć porodicama iz Riversajda, očekuju pomoć od Vlade
Foto: Udruženje za podršku Roma i Egipćana

Kako su naveli, mještani su zbog toga morali da prije nekoliko noći napuste svoje kuće i u naselju Riversajd uslijed boljih vremenskih prilika su se vratili u svojim kućama i za sada očekuju pomoć nadležnih institucija, kako zbog trenutne situacije, problema zbog poplava tako i zbog potrebe da se pitanje stanovanja mještana ovog naselja hitno riješi i počne sa procedurom izgradnje novih stambenih jedinica za ova lica koja su u jako lošem ekonomskom položaju obuhvaćeni različitim nedaćima tim prije što su ova lica raseljena još od 1999. godine zbog ratnih dešavanja.

Izvršni direktor ,,Udruženja za podršku Roma i Egipćana,, Sultan Beća uputio je apel predsjedniku Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću da Vlada uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja uz već dobru volju Opštine Berane pronađe drugu lokaciju za život porodica iz Riversajda, navodeći da je sadašnja parcela na kojoj žive podložna poplavama i da je kao takva neuslovna za njihov dalji opstanak.

“Naš život je zasnovan na strahu da svaki put kad su jače padavine mi moramo biti pripravni i napuštati svoje montažne barake koje su u jako lošem stanju od već brojnih poplava koje su se dešavale u prethodnom periodu. Zbog toga, molimo nadležne institucije, prije svega Vladu Crne Gore, da obezbijede drugu lokaciju za život porodica iz Riversajd, jer ovako više ne možemo da živimo niti možemo da renoviramo objekte jer isti bivaju uništeni od poplava. U naselju ima veliki broj djece koja pohađaju JU OŠ ,,Radomir Mitrović,, u Beranama kao i JPU ,,Radmila Nedić,, što je nešto istorijsko za Berane da djeca od ove godine budu u gradskom vrtiću sa drugom djecom što dosta znači za prevazilaženje jezičkih barijera kao i za socijalizaciju djece uz to djeca imaju i obroke u ovoj ustanovi”, navodi se u saopštenju.

Beća je zahvalan za to kako vrtiću ,,Radmila Nedić,, i direktorici Marini Gojković tako i školi ,,Radomir Mitrovic,, odnosno direktoru Aleksandru Vujoviću, čiji kombi prevozi djecu predškolskog uzrasta.

Inače, ove dvije ustanove su već uz medicinsku školu ,,Dr Branko Zogović,, pokrenule humanitarnu akciju za prikupljanje odjeće, obuće i higijenskih sredstava za mještane iz ova dva naselja. Zbog toga je Beća posebno zahvalan i direktorici srednje medicinske škole Miri Bojović.

“Oni koji su nam pružili prvu pomoć su predstavnici Opštine Berane Vuko Todorović kao i potpredsjednik Opštine, Damjan Ćulafić uz potpredsjednika Premovića koji imaju veliko razumijevanje i empatiju prema našim problemima uz saradnike. G-dje Vanja Bubanja i Ljubinka Mijović koje rade sa ranjivim grupama su tu uvijek uz nas da nam pruže svaki vid podrške”, kazao je Beća.

Iz Udruženja za podrsku Roma i Egipcana podsjecaju da su njihovi predstavnici započeli teme iz oblasti stanovanja kako na skupštinskim odborima, tako i u komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja, pa se nadaju da će tim započetim aktivnostima umnogome doprinijeti Vlada CG te da će predsjednik Vlade uvažiti njihov apel i posjetiti ovo naselje i iznaći rješenje da mještani žive u normalnim uslovima dostojnim životu.

Zbog toga smo, kako ističe Nikola Raičević iz ovog udruženja, uputili dopise Vladi Crne Gore, Ministarstvu rada i socijalnog staranja kako bi se Romima i Egipćanima iz ovog naselja obezbijedile stambene jedinice.

“Prilikom prethodne poplave od prije par godina, tadašnji ministar rada gdin Purišić je posjetio ovo naselje, uz tadašnjeg predsjednika opštine Berane koji je uvijek u skladu sa mogućnostima pružao podršku RE populaciji (gdin Dragoslav Šćekić), pa se nadamo da će i sadašnji ministar rada i socijalnog staranja (Adrović) posjetiti naselje i doprinijeti svojim radom i založiti se da se pomogne mještanima u trenutnoj situaciji, kao i da se konačno počne pomoći mještanima sa izgradnjom stambenih jedinica. Oni koji su među prvima posjetili naselje su i predstavnici Doma zdravlja na čelu sa direktoricom g-djom Maricom Janković koji nijesu štedjeli sebe da pomognu mještanima i da budu prije svega humanisti” ističe Beća.

Ono naglašava da je to apel za život, zdravlje, budućnost i nas i naše djece i više ne možemo živjeti u stalnom strahu i poplavama zato vjerujemo da ce predsjednik Vlade doprinijeti hitnom rjesavanju ovog pitanja navodi Beća.

“Beća se zahvalio opštini Berane koja može poslužiti drugima kao primjer humanosti, empatije, koja pruža podršku ranjivim grupama i u to ime se zahvaljuje uz napomenu da su sve nade upućene predsjedniku Vlade na hitnom doprinosu rješavanja stambene infrastrukture za mještane Riversajda2, zaključuje se u saopštenju.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services