Borba za potomstvo

Pet crnogorskih parova po surogat majku ide u Iran

Pet crnogorskih parova po surogat majku ide u Iran


Pet parova iz Crne Gore trenutno su u programu surogatstva u Iranu kako bi na taj način dobili potomstvo. U odnosu na Ukrajinu, Rusiju, Grčku ili Kipar gdje je surogatsvo takođe legalno, ova procedura u Iranu izuzetno je povoljna.
Pet parova iz Crne Gore trenutno su u programu surogatstva u Iranu kako bi na taj način dobili potomstvo. U odnosu na Ukrajinu, Rusiju, Grčku ili Kipar gdje je surogatsvo takođe legalno, ova procedura u Iranu izuzetno je povoljna.


Pet crnogorskih parova po surogat majku ide u Iran
Ilustracija – Foto: Bebac.com

Duga borba za potomstvo i liječenje neplodnosti, kao i brojni neuspješni pokušaji vantjeslesne oplodnje nijesu pokolebali Žanu Mihaljević, naprotiv. Sada želi da dobije bebu putem surogatsva.

“Surogatsvo je kod nas još uvjek velika nepoznanica. Obično kada naiđu na termin i uopšte naziv surogat majka uplaše se od toga. Ne znaju šta je, uglavnom misle neka druga žena rađa dijete i u stvari odriče se djeteta u korist roditelja. Fala bogu što postoje države u kojima se radi to potpuno legalno, žene pozajmljuju matericu nekad za materijalne troškove nekad iz altruističkih razloga”, priča Žana u emisiji TVCG “Gledajmo se”.

Ona i njen suprug, jedan su od pet parova koji su u programu surogatstva u Iranu. U odnosu na Ukrajinu, Rusiju, Grčku ili Kipar ova procedura u Iranu izuzetno je povoljna. Troškovi surogat programa u ovoj državi su od 17 do 21 hiljadu dolara. Sve se odvija preko iranske TebMed agencije.

“Ljudi ne treba da se boje, oni su jako razvijena zemlja mnogo ispred nas. Dočekaju ih ljudi, jedna divna Lejla iz agencije, ne treba ni prevod to je prosto takva komunikacija. Na aerodromu od samog momenta prihvataju i vode na kliniku, kasnije donose im terapiju i omogućavaju terapiju u hotelu, hotel je plaćen, nikakvih ekstra troškova nema”, navodi Žana.

U Teheran, kaže Žana, budući roditelji idu dva puta. Prvi put kada ostavljaju embrion.

“Tu dođe do oplodnje to je klasična vantjelesna oplodnja… Ima više surogat majki i tu negdje oni garantuju tu uspješnost”, navodi Žana.

Iran je specifičan, jer je omogućava surogatstvo isključivo bračnim parovima. Iako postoji mogućnost da birate ili upoznate surogat majku nijedan par iz Crne Gore nije želio da iskoristi tu mogućnost.

Zdravlje surogat majke i bebe kontroliše agencija i o tome izvještava buduće roditelje. Sljedeći put kada dodjete u Iran dolazite po vaše dijete.

“Nakon oplodnje par odlazi kući i nema potrebe da boravi u Teheranu. Sljedeći dolazak je kad se beba rodi. Beba prije nego se rodi, termin je zakazan, carski rez, majka ta surogat majka ta beba nije njena. Beba može da bude iz doniranog genetskog materijala, ali samo jednog roditelja. Nakon tog carskog reza ona nema veze sa bebom ona samo pozajmljuje svoju matericu i to žene u Iranu rade iz humanih razloga. Nakon tog carskog reza vi dobijate dijete, vi ste u bolnici, vama predaju bebu i vi vodite računa sa medicinskim osobljem”, navodi Žana.

Jedan od pet parova koji su u programu surogatsva u Iranu već čeka bebu. Da bi se izbjegla osuda okoline i nepotrebna pitanja u međuvremenu neki se odlučuju i da u Crnoj Gori lažiraju trudnoću.

“Vjerujete da se žene domišljaju, kako da to sakriju evo naručuju preko Aliexpresa, imate tu silikonske jastuke, trudnički stomak koji se po veličinama naručuju… Jer opet kad dođu, neko će reći odakle vam dijete, nije vam ga donijela roda”, poručila je sagovornica TVCG.
Dvije nedelje nakon rođenja bebu možete dovesti u Crnu Goru, objašnjava Žana koja se lično uvjerila u cijelu proceduru.

“Dobija se osam sertifikata, otisci bebe, DNK bebe da se potvrdi da je beba od roditelja, i to na raznim jezicima i na engleskom…Dobijate pasoš bebe, beba je na vas jer ste vi roditelji, naravno da jeste, majka nema dodira sa surogat majkom, vi ste majka, otac je otac. Putuje se sa bebom poslije dvije nedjelje kad je beba spremna za let dolazi se u Crnu Goru i upisuje se u boravište crnogorsko i dobija crnogorsko državljanstvo, naravno bez ikakvih problema”, navodi Žana.

Žana prikuplja novac i nada se skorom ponovnom odlasku u Teheran i na korak je do ostvarenje sna.

U međuvremenu bori se da se surogatsvo legalizuje i u Crna Gora kako bi sve žene koje zbog medicinskih ili drugih razloga ne mogu da se na način da se ostvare kao majke.

Na pitanje da li će djetetu ispričati kako je došlo na svijet, Žana kaže:

“Da naravno, reći ću mu da ga je donijela žena koja je meni pomogla, možda malo neobičan zakrivljen i bolan put, ali naše dijete je željeno dijete. Smatram da će biti ponosan na svoju majku što je našla, način da dođe do njega”, zaključila je Žana.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services