Skip to main content

Nove provjere znanja na proljeće očekuju polumaturante i maturante

Polaganje samo uz supervizora i dva test administratora

Polaganje samo uz supervizora i dva test administratora


Nove provjere znanja u više od 150 osnovnih i preko 50 srednjih škola, na proljeće očekuju polumaturante i maturante u Crnoj Gori. I dok iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija tvrde da uveliko sprovode aktivnosti u cilju što bolje pripreme đaka za eksternu maturu kako se prošlogodišnji scenario ne bi ponovio, iz Prosvjetne zajednice poručuju da je sada prelomni trenutak za vraćanje povjerenja u sistem obrazovanja.
Nove provjere znanja u više od 150 osnovnih i preko 50 srednjih škola, na proljeće očekuju polumaturante i maturante u Crnoj Gori. I dok iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija tvrde da uveliko sprovode aktivnosti u cilju što bolje pripreme đaka za eksternu maturu kako se prošlogodišnji scenario ne bi ponovio, iz Prosvjetne zajednice poručuju da je sada prelomni trenutak za vraćanje povjerenja u sistem obrazovanja.


Polaganje samo uz supervizora i dva test administratora
Ilustracija, foto: Freepik

Profesor cetinjske gimnazije i član Prosvjetne zajednice Petar Špadijer kazao je za Portal RTCG da, čak i ako zanemarimo profesionalne obaveze i moralne norme koje imaju, resorno Ministarstvo i Ispitni centar ne mogu sebi dozvoliti još jedan “šamar” javnosti.

Zato, Špadijer očekuje da do aprila, kada polumaturanti počinju sa testiranjem, svi uslovi za nesmetano testiranje budu obezbijeđeni.

Ipak, ne isključuje mogućnost repriziranja prošlogodnjeg skandala, kada su rezultati testova iz matematike procurjeli neposredno pred početak testiranja.

“Na žalost, sve je realno očekivati. No, ovaj put je još realnije očekivati brzu i efikasnu reakciju ako do toga i dođe. Preventivom smatram još prošle godine preuzete korake od strane udruženja Roditelji i Prosvjetna zajednica, kao i najave aktuelnog Ministarstva da ove godine apsolutno neće tolerisati nepravilnosti. Prošle godine je na površinu isplivalo previše anomalija koje su posledica višegodišnjeg sakrivanja, prećutkivanja, tolerisanja varanja i neprofesionalnosti”, navodi Špadijer.

Dva test administratora, obavezno prisustvo supervizora…

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija saopštili su Portalu RTCG da će se prvi maturski ispit ove godine održati 16. aprila, iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, kao i iz predmeta albanski jezik i književnost. Testiranje iz prvog stranog jezika zakazano je za 15. maj, dok će ispit iz matematike i nastavnog predmeta po izboru učenika zakazan početi 24. maja, odnosno 6. juna iz stručne teorije.

Dodaju da će se eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole obaviti 17. aprila iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, 18. aprila iz matematike, kao i 19. aprila iz predmeta po izboru učenika.

Iz resora Jakšić Stojanović su kazali da je, u odnosu na prethodne godine, novina to što je novim Pravilnikom za učenike srednjih škola precizirano da se u učionici nalaze dva test-administratora, od kojih je jedan iz druge obrazovno-vaspitne ustanove, kao i obavezno prisustvo supervizora koji može da pristupi ispitnom prostoru.

“Radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje donijela je 3 nova pravilnika i to Pravilnik o polaganju maturskog ispita za učenike gimnazije, Pravilnik o polaganju stručnog ispita za učenike koji nastavljaju školovanje kao i Pravilnik o načinu i postupku provjere znanja učenika na kraju obrazovnog ciklusa. Pravilnicima su definisane sankcije za učenike koji naprave prekršaj (pokušaju da prepišu, ometaju rad, koriste mobilne telefone). Sankcije idu od usmene opomene pa do udaljavanja sa testa, pri čemu udaljavanje podrazumijeva i vrednovanje njegovog testa sa uspjehom nedovoljan (1)”, objašnjavaju iz MPNI.

Članom 18 Pravilnika o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog ispita u Gimnaziji, test-administrator obezbjeđuje poštovanje pravila ispita u ispitnom prostoru.

„Pored toga test-administrator je dužan da, na osnovu pripremljene dokumentacije, ispuni formular za identifikaciju kandidata, čime potvrđuje da je kandidat pristupio ispitu. Važno je napomenuti da od ove godine izmjenom Pravilnika test-administartori potpisuju ugovor sa Ispitnim centrom o tajnosti podataka, a definisana je i njihova obaveza za zakonitost sprovođenja ispita u ispitnoj prostoriji”, navode iz tog resora.

SDT još izviđa prošlogodišnje testove

Eksterno testiranje iz matematike za polumaturante koje je trebalo da počne 20. aprila prošle godine, odgođeno je tog dana jer su testovi stigli do đaka prije polaganja.

U mejlu koji je Ispitni centar tada poslao direktorima osnovnih škola, navodi se da je došlo do “nepoštovanja procedura i mjera koje se moraju ispoštovati radi očuvanja tajnosti testova”, zbog čega je testiranje odgođeno.

Osim curenja testova iz matematike, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) od juna prošle godine istražuje i ko je nezakonito postupao u slučaju prepisivanja na eksternom testiranju iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

U razgovoru za Portal RTCG, Špadijer je kazao da su prije skoro sedam dana dobili obavještenje od SDT-a u kojem se navodi da je slučaj „u fazi izviđaja“, te da će se nakon prikupljanja relevantnih podataka donijeti odluka o daljim koracija.

Isti odgovor dobijen je i od MPNI.

“Ministarstvo je dostavilo sve tražene informacije Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama i na ovom slučaju se još uvijek radi. Nadamo se da će se ovaj slučaj istražiti, kao i da će odgovorni za curenje testova odgovarati. Ministarstvo ima dobru volju da se ovaj slučaj ispita, a dalje postupanje je na nadležnim organima”, saopštili su iz tog resora.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci