Skip to main content

Portreti rektora: Stankovića platili 4.685 eura, Miranovića 3.000

Portreti rektora: Stankovića platili 4.685 eura, Miranovića 3.000



Portreti rektora: Stankovića platili 4.685 eura, Miranovića 3.000
Foto: Pobjeda

Sa Univerziteta Crne Gore kazali su Pobjedi da nijesu završeni portreti svih rektora. U mandatu prethodnog rektora, profesora dr Danila Nikolića, pokrenuta je procedura da se izradi portret njegove prethodnice – profesorice Radmile Vojvodić. Međutim, kako je Nikolić smijenjen sa te funkcije, ta procedura nije završena do kraja. Kažu da je aktuelni rektor prof. dr Vladimir Božović pokrenuo proceduru izrade i portreta Vojvodić i bivšeg rektora Nikolića.

– Procedura je upravo u toku. Na Univerzitetu Crne Gore postoji praksa da novoizabrani rektor pokrene proceduru kako bi se naslikao portret prethodnog rektora. Ne postoje konkretno utvrđeni rokovi po kojima se portreti rade – rekli su oni.

U zgradi ove ustanove, na zidu su okačeni portreti prof. dr Mirčete Đurovića, prof. dr Miljana Radovića, prof. dr Milinka Šaranovića, prof. dr Miloša Radulovića, prof. dr Božidara Nikolića, prof. dr Ratka Đukanovića, prof. dr Predraga Obradovića, prof. dr Ljubiše Stankovića i prof. dr Predraga Miranovića. Njih su radili umjetnici Stanko Zečević, Cvetko Lainović, Momčilo Macanović i Srđan Vukčević.

Sa Univerziteta Crne Gore navode da su cijene prethodnih portreta bile različite. Iznose podatak da je portret prof. dr Ljubiše Stankovića koštao 4.685 eura, dok je cijena portreta prof. dr Predraga Miranovića bila 3.000 eura.

– U skladu sa Zakonom o arhivskoj djelatnosti, Univerzitet Crne Gore je izlučio arhivsku građu stariju od deset godina, tako da ne posjedujemo dokumentaciju o izradi portreta naslikanih prije više od 10 godina – objašnjavaju sa ove najstarije ustanove visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Bivši rektor prof. dr Predrag Miranović kazao je Pobjedi da je laik za umjetnost. I kao i svi laici, navodi profesor, mislio je da što se vjernije predstavi predmet slikanja, što više slika liči na fotografiju, da se više cijeni i slikar i slika.

– To, naravno, nije tako. Istina, u takvom (hiper)realističnom stilu su oslikani svi ostali portreti rektora. Istina je i da bih ja više volio da je i moj portret naslikan u takvom stilu, kao i svi ostali. Međutim, stil portreta je umjetnička sloboda tog slikara koji ga je naslikao. I u tom smislu nemam šta da zamjerim – rekao je prof. dr Miranović.

Portret Miranovića je radio slikar Srđan Vukčević. On je kazao za Pobjedu da nije čuo kritike zbog tog djela, osim jedne. Neko je prokomentarisao da je Miranoviću lice previše roze boje.

Kaže da je imao veliku odgovornost kada je radio ovaj portret. Ističe da je teško naslikati naočare… Dodaje da su one malo produhovile lice Miranoviću.

Bivši rektor mu nije pozirao. Slikao ga je na osnovu fotografija koje je imao, ali i po sjećanju. Miranovića zna iz viđenja. Vukčević priča da mu je bilo dovoljno da ga vidi jednom, a gledao ga je više puta, pa mu je fizički bilo lakše…

– Sjedio je pored mene u pozorištu. Vidim profil i dovoljan mi je taj jedan susret – kaže Vukčević.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci