Preminuo humanista i intelektualac Božidar Bojović

Preminuo humanista i intelektualac Božidar BojovićPreminuo humanista i intelektualac Božidar Bojović
Foto: Dan

Prof. dr sci Božidar M. Bojović, rođen je 1938. godine u Potpeću, gdje mu se porodica doselila između dva svjetska rata iz Zminice (Šaranci). Višu realnu gimnaziju je završio u Pljevljima, Medicinski fakultet u Beogradu, Socijalnu pedijatriju i specijalizaciju iz pedijatrije završio je u Beogradu, specijalizaciju iz dijabetologije i endokrinologije u Zagrebu na Zavodu za dijabetes endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac.

Doktorsku disertaciju pod naslovom “Epidemiologija gojaznosti kod djece školskog uzrasta u SR Crnoj Gori sa posebnim ispitivanjem njenog uticaja na metabolizam ugljenih hidrata“ odbranio je 1980. godine u Novom Sadu. Кao ljekar radio je u Rožaju, Kotoru i u Podgorici.

Formirao je prvo odjeljenje dječje endokrinologije na Dječjoj bolnici (klinici) u Podgorici. Prvi je profesor pedijatrije i osnivač Katedre za pedijatriju na Medicinskom fakultetu u Podgorici, viziting profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. U okviru stručnog usavršavanja boravio je na više poznatih centara u Evropi i Americi. Održao je više predavanja po pozivu na medicinskim fakultetima u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Novom Sadu, Srbinju, Nišu, Biran je zvanja primarijusa, naučnog savjetnika i eksperta za medicinsku nauku.

Mentor je i član komisija za odbranu magisterijuma i doktorata nauka na medicinskim fakultetima u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Novom Sadu i Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Rukovodilac, glavni istraživač i saradnik u više naučno-istraživačkih projekata, od kojih tri međunarodna. Objavio je preko 250 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, zbornicima radova i kongresima. Autor je 15 monografija i jedog univerzitetskog udžbenika i koautor u 12 monografija i dva univerzitetska udžbenika. Recenzent u više stručnih i naučnih publikacija.

Bio je predsjednik Udruženja endokrinologa Jugoslavije u dva mandata i predsjednik Udruženja pedijatara Crne Gore. Bio je član Odbora za medicinsku nauku i Odbora za demografska istraživanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja kliničkih endokrinologa Amerike, Balkanske i Mediteranske medicinske unije.

Takođe je bio član uređivačkih savjeta i izdavačkih odboora više domaćih i stranih časopisa iz oblasti pedijatrije, endokrinologije, dijabetologije i bolesti metablizma.

Dobitnik je Zlatne povelje Univerziteta Crne Gore, Zlatne plakete Srpskog lekarskog društva, Zlatne povelje Društava za borbu protiv šećerne bolesti Jugoslavije, Zlatne povelje za borbu proti šećerne bolesti Crne Gore, Zlatne povelje medicinskog časopisa Medikal. Aktivno se bavio šahom. Titulu majstorskog kandidata u šahu osvojio je 1961. godine i kasnije potvrđivao na više turnira.

Oženjen, otac troje djece i deda šestoro unučadi. Govorio je engleski, služio se ruskim i francuskim jezikom. Bojović je živio u Podgorici.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services