Skip to main content

traže povećanje plata

Prosvjetna zajednica: Ako se ne povećaju plate spremni smo i na bojkot

Prosvjetna zajednica: Ako se ne povećaju plate spremni smo i na bojkot


Predsjednica nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore mr Olivera Leković kazala je da ako im se ne povećaju plate u skladu sa njihovim zahtjevom, koeficijenti da se uvećaju 65 odsto, može biti i bojkota reformi.
Predsjednica nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore mr Olivera Leković kazala je da ako im se ne povećaju plate u skladu sa njihovim zahtjevom, koeficijenti da se uvećaju 65 odsto, može biti i bojkota reformi.


Prosvjetna zajednica: Ako se ne povećaju plate spremni smo i na bojkot
Zgrada Ministarstva prosvjete

Leković je komentarisala izjavu ministra prosvjete Miomira Vojinovića, koji je kazao da im se od januara može povećati plata 20 odsto, pa da se ide kumulativno do 40 odsto i da bi to bilo najveće povećanje ikada u obrazovnom procesu. Upitana na koji način može da se bojkotuje reforma, kaže da mogu tako što ne odgovore na zahtjeve koje im postave.

“Svedemo rad na minimum”, rekla je Leković.

Traže da se od 1. januara prosvjetnim radnicima uveća koeficijent za 45 odsto, a u toku ljeta, rebalansom budžeta, još 20 odsto. Na taj način bi se, smatra Leković, na osnovu Zakona o zaposlenima u javnom sektoru, član 5, koji poziva na ujednačenost zarada kod istih ili sličnih poslova, njihov koeficijent proporcionalno uskladio sa koeficijentom univerzitetskih profesora. Sindikat prosvjete, s druge strane, traži da se plate povećaju za 45 odsto.

Prosvjetna zajednica najavljuje da će nastaviti da se okupljaju i da protestuju po gradovima. Na posljednjem protestu, kada su predstavnici Sindikata razgovarali sa ministrom finansija, kazala je Leković, odazvale su se ustanove iz 18 opština. Vjeruju da će svaki naredni biti sve masovniji.

Predsjednik Sindikata mr Radomir Božović, međutim, na ova okupljanja ne gleda kao na proteste. On je nedavno izjavio da nastavnici izađu ispred ustanova da se fotografišu i vraćaju se u učionice, da se ,,huškaju ljudi“, da želi da se oslabi Sindikat i da su nerealni zahtjevi Prosvjetne zajednice.

Leković kaže da je posljednjih dana veliki broj kolektiva potpisao i potpisuje zahtjev koji upućuju Glavnom odboru Sindikata prosvjete. Traže da se uvaži zahtjev i poveća koeficijent za 65 odsto.

“Predstavnik Sindikata ima retoriku identičnu ministrovoj kojom nas ubjeđuje da nema sredstava za više i čak potencira da ima obavezu prema Ministarstvu, dok ministar Sindikat prosvjete naziva svojim sindikatom. To je, takođe, nedopustivo, jer sindikati postoje da bi isključivo zastupali interese radnika, a ne poslodavaca”, rekla je ona.

Leković kaže da su im plate ispod prosjeka, da nemaju plaćen prevoz, sve je veći deficit nastavnika, naročito iz prirodne grupe predmeta. Dvije trećine učenika je u školama sa neadekvatnom infrastrukturom, tu su oronule škole koje imaju i po 2.000 učenika, škole nijesu opremljene računarima i oni planiraju reforme, dodaje Leković.

“Sa kim i gdje?! Mislim da ako nam ne povećaju plate naspram zahtjeva naići će i na bojkot reformi “, rekla je ona.

Leković ističe da ,,to što radi resorno ministarstvo uz podršku Sindikata prosvjete je nečuveno i nedopustivo“.

“Umjesto da nas zastupaju, ponavljaju floskule da nema novca za prosvjetu i da nam je ovo najveće povećanje posljednjih decenija. Možda ne znaju, možda njih ne dotiče, jer imaju značajno veća primanja i druge beneficije u odnosu na nastavnika u učionici, ali imamo i inflaciju kakvu nijesmo imali od devedesetih. Interesantno da upravo Vojinović i Božović nijesu primijetili da su univerzitetski profesori i ljekari upravo dobili uvećanje koeficijenta od 65odsto”,  istakla je ona.

Dodaje da nemaju ništa protiv toga što su oni dobili veće plate, ali smatra da je učinjena velika nepravda prema ostalim profesorima koji rade ništa manje važan posao i to sa zahtjevnijim uzrastom djece, od jaslica do punoljetstva.

“Ne samo da je naš koeficijent tri puta manji, ne samo da smo usljed galopirajuće inflacije dovedeni na rub egzistencije, već je ovim potezom povrijeđen član 5 Zakona o zaposlenima u javnom sektoru koji obavezuje da plate zaposlenima koji rade iste ili slične poslove moraju biti ujednačene”, navela je ona.

Osjećajući se diskriminisanima i pozivajući se na pomenuti zakon, NVU Prosvjetna zajednica je u decembru 2021, pa opet u maju 2022. proslijedila Vladi, Skupštini, Ministarstvu finansija, Ministarstvu prosvjete i Sindikatu prosvjete peticiju koja sad već broji preko osam hiljada potpisa nastavnika, što je oko 70 odsto ukupnog broja zaposlenih. Leković kaže da je interesantno da su se svi oglušili na te potpise iako znaju da je Skupština u obavezi da razmatra zahtjeve ako peticija broji više od tri hiljade potpisa.

“Tako da smo osim sa niskim koeficijentom diskriminisani tako što nas ignorišu oni koji bi morali da nas zastupaju i da znaju značaj nastavnika kao nosioca obrazovnog sistema”, navela je Leković.

Nastavnici su nedavno na Glavnom odboru Sindikata prosvjete srušili ponudu ministara finansija i prosvjete da se njihove plate od januara povećaju 15 odsto, a onda ostatak, do 45 odsto, kroz naredne dvije godine. Zahtijevali su ponovne pregovore koji su se i nastavili. Na posljednjem sastanku sa ministrom finansija predstavnicima Sindikata predočeno je da im plata može biti uvećana za 20 odsto od januara, te je ostalo da se dogovore na koji način bi se povećavala kroz naredne dvije godine. Trebalo bi da nastave pregovore krajem ove ili početkom naredne nedjelje.

Godinama ukinuto pravo na štrajk

Leković kaže da je problem što se Sindikat ne zalaže da im se vrati pravo na štrajk. Predsjednik Sindikata Božović je nedavno izjavio da su oni tražili to pravo od Ministarstva, ali da su se razgovori oko toga odužili, da im to nije prioritetno.

“Godinama su nam ukinuta elementarna prava na štrajk, a sad dodatno čine i diskriminaciju prema zaposlenima u vrtićima i školama sa platama značajno nižim od prosjeka iako smo svi visokoškolci. Još uvijek nemamo odgovor šta je urađeno sa našim Granskim kolektivnim ugovorom. Prosvjetna zajednica ga je predala resornim ministarstvima na samom početku septembra, ali odgovora nema”, rekla je Leković.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci