Skip to main content

ako im se do 15. novembra ne obezbijedi povećanje koeficijenata

Prosvjetna zajednica: Veće plate za 45 odsto ili masovni protest

Prosvjetna zajednica: Veće plate za 45 odsto ili masovni protest


Prosvjetna zajednica će pozvati sve nastavnike i zaposlene u obrazovnim ustanovama na masovne proteste ako im se do 15. novembra kroz predlog budžeta ne obezbijedi povećanje zarada za 45 odsto, kazali su za Dan iz te organizacije.
Prosvjetna zajednica će pozvati sve nastavnike i zaposlene u obrazovnim ustanovama na masovne proteste ako im se do 15. novembra kroz predlog budžeta ne obezbijedi povećanje zarada za 45 odsto, kazali su za Dan iz te organizacije.


Prosvjetna zajednica: Veće plate za 45 odsto ili masovni protest
Protest profesora Gimnazije ”Stojan Cerović” u Nikšiću, foto: Dan/Ž.Š.

Članica Upravog odbora Prosvjetne zajednice Olivera Leković kazala je da su nastavnici u četvrtak u 16 opština podržali štrajk upozorenja kako bi poručili da ne prihvataju povećanje plata od 15 odsto i nastavak uvećanja zarada do 2025. godine. Ona ističe da traže da im se striktno povećaju koeficijenti zarada u skladu sa uvećanjem plata ljekarima i univerzitetskim profesorima.

Iz Vlade su Sindikatu prosvjete predložili povećanje plata od 15 odsto i parcijalno u naredne tri godine ukupno 45 odsto. Glavni odbor Sindikata prosvjete nije prihvatio takav predlog pa će konačna odluka biti donijeta naredne sedmice.

Prosvjetni radnici iz više gradova prekjuče su održali proteste nezadovoljni najavljenim povećanjem plata.

“Naše kolege koje odu u penziju primaju 300 eura. Tražimo da se nastavnicima koeficijent poveća za 45 odsto. Vidjeli smo i prekjuče na sastanku predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete i finansija da nije bilo dogovora. Plašimo se da neće biti vremena jer je ostalo još samo 10 dana do utvrđivanja predloga budžeta za narednu godinu”, navodi Leković.

Kako dodaje, njima je koeficijent zarada 7,69, a profesorima na fakultetima skoro 22.

“Tražimo povećanje zarada srazmjerno njima i ljekarima, hoćemo da nas tretiraju kao pomenute profesije. Ranije su plate uvijek povećavane čitavoj prosvjeti podjednako, a sada smo mi ostali bez povećanja kroz Zakon o zaradama u javnom sektoru. U zdravstvu je drugačija situacija, odmah su se žalili predstavnici nedmedicinskog kadra i njima je plata uvećana. Upravni odbor Prosvjetne zajednice će donijeti konačnu odluku o daljim koracima, a najvjerovatnije ćemo pozvati na masovne proteste ukoliko nam ne povećaju plate u traženom iznosu. Mi maltene i ne znamo koji je to minimalni proces rada, jer su nas ograničili da ne možemo da organizujemo proteste, što nam po zakonu pripada”, ističe Leković.

Ona ukazuje da je veliki problem nastavnog osoblja i neriješen prevoz, koji sami plaćaju od 2005. godine.

“Kolege koje putuju do posla dio plate odvajaju za prevoz, a to im se ne refundira. Nemamo ni opremu ni sredstva za rad za djecom. Sami kupujemo papir, koristimo naše štampače i druga sredstva. Anketirali smo kolege koje su nam pružile podršku i prilikom podnošenja zahtjeva za povećanje plata krajem prošle godine. Radi se o ukupno 5.500 prosvjetnih radnika, većina njih podržava naš štrajk i nezadovoljni su ponuđenim povećanjem plata. Mi imamo brojne probleme u školama i vrtićima. U više navrata smo upozoravali na prebukiranost i zastarjelost objekata – imamo situaciju da u učionicama boravi dva ili tri puta više djece od propisanog broja. Ne možemo tolerisati ovakav odnos dva ministarstva prema prosvjetnim radnicima”, poručila je Leković.

Podrška stigla i iz vrtića

Leković naglašava da su se pozivu na štrajk upozorenja odazvale kolege iz škola i vrtića i da očekuju da će doći do cilja.

“Imali smo žalbe kolega da su pokušali da ih spriječe da izađu ispred obrazovnih ustanova i održe protest. To im nije pošlo za rukom jer su nastavnici sigurni u svoje zahtjeve. Ulažemo ogroman rad i trud u rad sa djecom, a to niko od nadležnih ne vrednuje. Ovaj put ćemo biti istrajni upravo zbog učenika, kako bismo imali više elana i volje za rad, iako tražimo samo ono što zaslužujemo. Vidjećemo šta po zakonu možemo da preduzmemo, koji vid borbe za svoja prava, kako bismo konačno dobili plate koje zaslužujemo”, zaključuje Leković.Komentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Pola dana u godini ne radite i još se bunite,kako vas nije sramota da se upoređujete s drugima koji rade puno radno vrijeme tokom cijele godine.


Povezani članci