Skip to main content

nagrada uručena na skupu „Žene u menadžmentu – snaga promjena i ekonomskog napretka”

Rajka Raičević menadžerka godine u medijima

Rajka Raičević menadžerka godine u medijima


Programska direktorica televizije ADRIA Rajka Raičević dobitnica je priznanja za najbolju menadžerku u medijima za 2023. godinu. Nagrada je uručena na skupu „Žene u menadžmentu – snaga promjena i ekonomskog napretka”, koji je organizovala Unija poslodavaca Crne Gore u partnerstvu sa Skupštinom Glavnog grada Podgorica i Međunarodnom organizacijom rada.
Programska direktorica televizije ADRIA Rajka Raičević dobitnica je priznanja za najbolju menadžerku u medijima za 2023. godinu. Nagrada je uručena na skupu „Žene u menadžmentu – snaga promjena i ekonomskog napretka”, koji je organizovala Unija poslodavaca Crne Gore u partnerstvu sa Skupštinom Glavnog grada Podgorica i Međunarodnom organizacijom rada.


Rajka Raičević menadžerka godine u medijima
Rajka Raičević, foto: Filip Filipović (ADRIA)

Žene još predstavljaju manjinu u društveno-ekonomskom i političkom životu Crne Gore. Ako želimo demokratsko društvo i budućnost koja donosi ekonomski napredak, moramo stvoriti ambijent koji će ženama omogućiti da ostvare svoja prava, saopštio je predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica.

“U Uniji poslodavaca smo svjesni i zato godinama pokrećemo inicijative sa većim učešćem žena na rukovodećim pozicijama i u upravljačkim tijelima u svim segmentima društva. Vjerujemo da determinisanjem rodnih stereotipa i postojećeg nivoa rodnog jaza, Crna Gora može da kapitalizuje i iskoristi širok krug znanja, vještina i potencijala žena. Potvrdu tome daju moja kompanija, kao i brojne druge koje su u praksi pokazale da organizacije sa više žena u menadžmentu posluju uspješnije i nadmašuju rezultate konkurencije”, dodao je.

Da živimo u vremenu u kojem je ravnopravnost polova potreba, a ne samo priželjkivani cilj, te da žene donose jedinstvenu perspektivu i kreativnost bez kojih se ne može zamisliti razvoj društva u 21. vijeku istakla je prva žena Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

“Vjerujem da stavljanjem u fokus te uspješne i ostvarene žene dajemo inspiraciju novim naraštajima, jer na taj način podstičemo razvoj cjelokupnog našeg društva. Treba da podsjetimo da smo već prešli ogroman put društvenog razvoja da bismo uopšte došli u situaciju da danas slavimo uspjehe ženskog liderstvau preduzetništvu”, naglasila je Borovinić Bojović.

Briga o porodici ograničava karijerne mogućnosti žena. Iako sve više žena ruši barijere i preuzima vodeće uloge, na radnom mjestu žene i dalje trpe nejednakost, diskriminaciju i stereotipe. Analize pokazuju da je prosječna razlika u platama između polova u Crnoj Gori 21,6 posto u 2021. godini.

Nacionalna koordinatorka Međunarodne organizacije rada Nina Krgović kazala je da te razlike u platama postoje iako u prosjeku zaposlene žene imaju viši nivo obrazovanja u odnosu na muškarce.

“To ukazuje da se rodni jaz u platama ne može objasniti razlikama između muškarca i žene u smislu obrazovanja, godina, sektora, zanimanja ili drugih vidljivih faktora. Sugeriše istraživanje da je važan dio gender pay gap onaj neobjašnjeni dio, a on je posljedica direktne ili indirektne diskriminacije na osnovu roda, pola, u platama”, dodaje Krgović.

Tradicionalna nagrada Unije poslodavaca “Naj menadžerka” za 2023. godinu otišla je u ruke osam dama, koje su svojim rezultatima doprinijele inkluziji žena u svijet ekonomskog napretka. Između ostalih, nagradu je za oblast medija dobila programska direktorica televizije Adria Rajka Raičević.

“Ova nagrada svakako nije samo moja, kao što smo čuli od naših koleginica, nagrada pripada mom timu – Adria TV, koji zajedno sa mnom radi”, kazala je ona.

 Raičević je u novinarstvu gotovo 26 godina, a tim kojim rukovodi u TV Adria broji gotovo 50 zaposlenih. Autorka je i voditeljka popularnog talk-show-a “Press plus”, u kom gostuju najuticajnije ličnosti sa političke, ekonomske i društvene scene.

Iza sebe ima hiljade napisanih novinskih tekstova i više od 100 autorskih emisija.

“Svaka nagrada jeste potvrda vašeg rada, vi znate da kada radite tokom cijelog života bilo je puno stvari koje se vrednuju na ovaj ili onaj način i kada dođu ovakve nagrade onda negdje vidite da neko sa strane vrjednuje taj vaš rad i prepoznaje vašu odgovornost i znanje i spremnost da se radi ne samo na sebi, već da se to znanje plasira i dalje. Kao glavnoj i odgovornoj urednici Adria TV zadovoljstvo mi je što predstavljam ovaj sistem, što sam sigurna i da je Unija poslodavaca, oni koji su me kandidovali i izabrali, prepoznala rad same televizije kao nešto što je značajno za naš prostor i našu medijsku scenu”, dodala je Raičević.

Događaj je promovisao uspješne poslovne žene u Crnoj Gori, te dodatno ukazao na ulogu, snagu i potencijal ženskog liderstva, kao i značaj učešća žena na pozicijama upravljanja i rukovođenja.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci