Skip to main content

Institut za javno zdravlje

Registrovan treći slučaj: Trogodišnje dijete iz Bara oboljelo od morbila

Registrovan treći slučaj: Trogodišnje dijete iz Bara oboljelo od morbila


Institut za javno zdravlje (IJZCG) je saopštio da su danas registrovali treći slučaj obolijevanja od morbila.
Institut za javno zdravlje (IJZCG) je saopštio da su danas registrovali treći slučaj obolijevanja od morbila.


Registrovan treći slučaj: Trogodišnje dijete iz Bara oboljelo od morbila
Institut za javno zdravlje

Kako su naveli, obolijevanje je registrovano kod trogodišnjeg djeteta iz Bara, koje nije bilo vakcinisano nijednom dozom MMR vakcine.

“Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolijevanja nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajem registrovanim u Baru. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju djeteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije. Istraživanje se nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva. Dom zdravlja Bar vrši epidemiološko istraživanje i preduzima mjere suzbijanja, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku”, saopštili su oni.

Institut je pozvao roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja.

“Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strene ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine”, napominju.

Podsjećaju i da je u zemljama okruženja registrovano obolijevanje od morbila u epidemijskoj formi (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Rumunija) sa više od 5.200 oboljelih i najmanje osam umrlih osoba, od kojih šestoro djece, četvoro mlađe od jedne godine.

“Morbili su akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do 3 od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija među kojima mogu biti upala pluća i upala mozga), a može dovesti i do smrtnog ishoda u bilo kom uzrastu pri čemu su, ukoliko se inficiraju, od teških formi bolesti u najvećem riziku djeca uzrasta ispod pet godina i imunokompromitovane osobe bilo kog uzrasta. Virus morbila se najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje inficirane osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu. Virus morbila se prenosi i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu bar dva sata nakon što inficirana osoba napusti prostoriju. Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretom svježe kontaminiranim predmetima. S obzirom da se oboljenje veoma lako prenosi, kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou, dolazi do nastanka epidemija. Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje četiri dana prije i četiri dana nakon izbijanja ospe”, ističe IJZCG.

Činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti, napominju.

“Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja”, kažu iz IJZCG-a.

Trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece predškolskog uzrasta je 57,9 odsto, odnosno samo u toj uzrasnoj grupi 16.500 djece nije primilo nijednu dozu MMR vakcine, a prema uzrastu svi su mogli biti vakcinisani. U uzrastu djece koja pohađaju osnovnu školu 8.500 nije primilo nijednu dozu MMR vakcine, a u uzrastu srednje škole 2.600. “Osim navedenog treba napomenuti da veliki broj djece uzrasta osnovne i srednje škole nije primilo drugu dozu vakcine, a samo dvije doze znače potpunu vakcinaciju”, navodi Institut.

S obzirom na navedeno, kao šu, kako kažu, više puta isticali, postoji rizik od nastanka epidemije morbila.

“Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest”, zaključuju oni.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci