Skip to main content

za oboljele od cistične fibroze

Trikafta do kraja sedmice u Montefarmovim apotekama

Trikafta do kraja sedmice u Montefarmovim apotekama


Lijek trikafta za oboljele od cistične fibroze u Montefarmove apoteke stiže do kraja ove sedmice, potvrđeno je Portalu RTCG.
Lijek trikafta za oboljele od cistične fibroze u Montefarmove apoteke stiže do kraja ove sedmice, potvrđeno je Portalu RTCG.


Trikafta do kraja sedmice u Montefarmovim apotekama

Prema riječima predsjednika Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore Vladislava Vujkovića, ovo su nezvanične, ali pouzdane informacije.

“Prema našim informacijama Montefarmove apoteke će trikaftu da dobiju nakasnije do petka”, precizirao je Vujković.

Pojasnio je da će ovaj lijek. koji je za evropsko tržište poznat pod nazivom kaftrio, dobiti 27 osoba koje imaju cističnu fobrozu.

“Imamo četiri pacijenta koji imaju iznad 18 godina, a koji će ići u Beograd, tačnije u Klinički centar Srbije da bi bili pregledani, nakon čega će i oni dobiti odobrenje za lijek”, precizirao je Vujković.

Taj medikament, koji u Udruženju na čijem je čelu naš sagovornik traže od 2019. godine, pacijenti će da primaju u kućnim uslovima.

“Ukoliko se desi da neko ima kontraindikacije, prebaciće ga u bolnicu. Kontraondikacije su blage ali sve treba ispratiti”, istakao je Vujković.

Ljekari u Institutu za bolesti djece u Beogradu preporučili su da svako dijete iznad šest godina, koje ima bar jednu mutaciju deltaF 508 i boluje od cistične fibroze u Crnoj Gori, treba da dobije ovaj medikament koji bi im olakšao život.

Pacijenti oboljeli od cistične fibroze organizovali su proteste tokom prošle godine, jer su nadležni ignorisali njihove zahtjeve da im se hitno obezbijedi lijek trikafta.

Protesti su dali rezultate i nadležni su ispunili obećanje da će taj lijek obezbijediti, ali je bilo najavljeno da će to biti učinjeno do kraja januara ove godine.

Iz Udruženja su ranije istakli da od ove bolesti u našoj zemlji trenutno boluje 38 osoba, među kojima je 31 dijete. Uslove da prime „trikaftu“, koja se daje djeci od šeste godine života, prema njihovim navodima, trenutno ispunjava njih 27.

Ovaj lijek pacijenti vide kao spas jer posle nekoliko mjeseci korišćenja daje sjajne rezultate, skida oboljele sa lista za transplantaciju pluća ili jetre.

Pomoću njega se povećava kapacitet pluća, pacijent počinje da dobija na težini, što je naročito važno, jer oni moraju unositi tri puta više kalorija od uobičajenog.

Cistična fibroza je genetska bolest koja dovodi do stvaranja nefunkcionalnog proteina zbog kojeg žlijezde luče gusti ljepljiv sekret čije gomilanje dovodi do oštećenja pluća, sistema za varenje – gušterače, sa žučnim putevima i do oštećenja kože.

Uobičajeni simptomi su kašalj i sviranje u grudima pa ljudi koji imaju cističnu fibrozu ne mogu da se oslobode sekreta što dovodi do jakih infekcija pluća, dugotrajnog i neefikasnog liječenja antibioticima. Oboljeli su podložni i komplikacijama šećerne bolesti ili bolesti jetre.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci