• Vijesti
  • Društvo
  • U Danilovgradu predstavljena knjiga „ Blagoje Jovović – Srpski heroj u vučjoj jazbini“

U ZAVIČAJNOM MUZEJU

U Danilovgradu predstavljena knjiga „ Blagoje Jovović – Srpski heroj u vučjoj jazbini“

U Danilovgradu predstavljena knjiga „ Blagoje Jovović – Srpski heroj u vučjoj jazbini“


U Zavičajnom muzeju u Danilovgradu sinoć je predstavljena knjiga Marije Jovović „Srpski heroj u vučjoj jazbini“.
U Zavičajnom muzeju u Danilovgradu sinoć je predstavljena knjiga Marije Jovović „Srpski heroj u vučjoj jazbini“.


U Danilovgradu predstavljena knjiga „ Blagoje Jovović – Srpski heroj u vučjoj jazbini“
Foto: Borba

Marija je kćerka Blagoja Jovovića, srpskog osvetnika koji je 10. aprila 1957. godine u Argentini izvršio atentat na srpskog krvnika Antu Pavelića. Od ranjavanja u atentatu Pavelić je kasnije i umro. Marijina knjiga je svjedočanstvo o Blagojeveom životu u emigraciji.

O knjizi su govorili Zdravko Gavrilović, potpredsjednik Udruženja novinara Crne Gore, Pero Radonjić, istoričar i Marija, a epsku poeziju o Blagojevom činu govorili su Slavko Perošević i Radojica Brajović. Organizator promocije je bilo Udruženje novinara Crne Gore.

Porodicu Blagoja Jovovića pozdravio je Velimir Đoković, predsjednik SO Danilovgrad. Po njegovim riječima Danilovgrad i ustanove kulture ubuduće će biti otvorene za teme koje do sada nijesu pokretane u ovom gradu, a jedna je od njih je svakako i sudbina i život Blagoja Jovovića.

Pero Radonjić smatra da se Blagoje Jovović svojim činom upisao u istoriju Srba, a posebno Bjelopavlića i nada se da će uskoro u ovom gradu biti podignuto adekvatno obilježje koje će svjedočiti o herojskom činu Blagoja Jovovića.

-Ima knjiga i zapisa o Blagoju, a o njegovoj sudbini ponajviše se čulo nakon objavljivanja knjige Tihomira Burzanovića „Dva metka za Pavelića“. Ta Blagojeva ispovijest imala je veliki odjek među Srbima širom svijeta u otkrila je do ztada nepoznate podatke o atentatu na Ante Pavelića čije je djelo bilo našeg junaka iz Bjelopavlića, istakao je Radonjić.

Marija Jovović je govorila o svome ocu i opisala ga kao brižljivog oca, valjanog domaćina punog ljubavi. Po njenim riječima Blagoje je dugo nosio sa sobom ideju o ubistvu Ante Pavelića i uspio je da sa grupom zavjerenika to i uradi.

“Drago mi je što prvu promociju ove knjige imam u gradu u kojem je moj otac rođen”, dodala je ona.

U ime UNCG skup je pozdravio Zdravko Gavrilović. On je istakao da se Blagoje vraća u svoj kraj i da je potvrda toga i ova tribina.

Zavičajni muzej je sinoć bio premali za sve one koji su željeli da čuju poruke Blagoja Jovovića i pozdravili su odluku da se u Danilovgradu podigne obilježje velikom junaku iz Bjelopavlića.Komentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Gde ima knjiga da se kupiPratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services