Skip to main content

praznik

U Kličevu proslavljen praznik Ikone Bogorodice Trojeručice

U Kličevu proslavljen praznik Ikone Bogorodice Trojeručice


Hram koji se gradi u naselju Kličevo, posvećen Ikoni Bogorodice Trojeručice, proslavio je danas hramovnu slavu, služenjem liturgije i svečanim prazničnim sabranjem brojnog vjernog naroda iz raznih krajeva svijeta.
Hram koji se gradi u naselju Kličevo, posvećen Ikoni Bogorodice Trojeručice, proslavio je danas hramovnu slavu, služenjem liturgije i svečanim prazničnim sabranjem brojnog vjernog naroda iz raznih krajeva svijeta.


U Kličevu proslavljen praznik Ikone Bogorodice Trojeručice
Foto: RTNK

Svetu arhijerejsku Liturgiju u nadzemnoj kripti, služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joaniklije, a sasluživalo mu je sveštenstvo i monaštvo iz više Eparhija. Po pričešću vjernog naroda, osveštani su slavski darovi, a mitropolit je slavski kolač prelomio sa predsjednikom Opštine Nikšić, Markom Kovačevićem, čestitavši u svojoj besjedi praznik Bogorodice Trojeručice i hramovnu slavu.

Podsjetio je da je prvo poznato čudo Ikone Bogorodice Trojeručice bilo iscijeljenje ruke Svetog Jovana Damaskina, velikog teologa pravoslavnog, himnografa i učitelja Crkve Božje, ukazujući na put ove čudotvorne ikone od Damaska, preko manastira Svetog Save Osvećenog, do manastira Hilandara, gdje je donio Sveti Sava Srpski, i do danas se poštuje kao igumanija.

“Evo, mnogi joj se hramovi posvećuju i kako prolazi vrijeme sve veće poštovanje imamo u našem narodu prema ovoj ikoni, a tako, zapravo, mi ulazimo u tajnu svete službe Presvete Bogorodice u čiju slavu su naslikane mnoge ikone i mnoge od njih čudotvore. Svaka od njih ima svoj poseban praznik, jedna je blagodat Presvete Bogorodice, ali su  mnoga dejstva Njenih Presvetih ikona. Svaka od njih ima svoj praznik, a jedna od najpoznatijih svakako je ikona Presvete Bogorodice Trojeručice. Veliki je Božji blagoslov što je u vrijeme komunizma Njen kult u našem narodu napredovao preko naših najvećih pjesnika. Odavno je počet ovaj sveti hram, vrlo je interesantno kako je počet, bez ikakvih skoro mogućnosti, bez dozvola, ali imali smo veliku volju i veliku ljubav naroda iz Kličeva koji se objedinio i u slavu božju počeo ovu svetinju, nadajući se da se sve vremenom razriješiti. U vremenu kada smo započeli ovaj hram izgledalo je da se ništa ne može ne može razriješiti, da će biti sve gore. Takva je bila namjera vlasti, međutim, vjerni narod sa ocem Velimirom nijese na to obazirao, oslonio se na molitve Presvete Bogorodice i evo, hvala Bogu, a tome je svjedok i naš gradonačelnik g-din Marko Kovačević, danas imamo potupuno riješenu situaciju i prije neki dan je vladika Metodije osveštao zvanično temelje ovog svetog hrama koji sada nastavlja da se gradi”, kazao je mitropolit Joanikije.     

Sabranje je riječima dobrodošlice pozdravio i nadležni paroh sveštenik Velimir Jovović, zahvalivši svima koji su se odazvali pozivu da učestvuju u današnjoj proslavi i doprinesu njenoj toržestvenosti, kao i u izgradnji prvog hrama u Crnoj Gori, koji se podiže u slavu Presvete Bogorodice Trojeručice.Potom je održan kulturno-umjetnički program u kojem je nastupila djevojčica Pavlina Radovanović iz Orahovca, izvodeći nekoliko narodnih pjesama sa Kosova i Metohije, uz strune gusala pjevao je Radovan Suknović, a program su upotpunili i polaznici Škole srpskog jezika za strance i pripadnike srpske dijaspore.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci