Skip to main content

lijek za djecu

Ugrožena djeca u Crnoj Gori, lijeka “diazepam klizma” nema mjesecima u apotekama

Ugrožena djeca u Crnoj Gori, lijeka “diazepam klizma” nema mjesecima u apotekama


U apotekama širom Crne Gore mjesecima nema lijeka “diazepam klizma”, koji se koristi kao jedini lijek za febrilne konvulzije (Fras) kod djece.
U apotekama širom Crne Gore mjesecima nema lijeka “diazepam klizma”, koji se koristi kao jedini lijek za febrilne konvulzije (Fras) kod djece.


Ugrožena djeca u Crnoj Gori, lijeka “diazepam klizma” nema mjesecima u apotekama

To je potvrđeno portalu PRESS iz više izvora.

Dopuna tog medikamenta očekuje se naredne sedmice, to je rečeno je Portalu RTCG iz Montefarma.

U Kliničkom centru Crne Gore, tvrde da je situacija drugačija i da još postoje zalihe diazepama.

Postavlja se pitanje da li je tim ljekovima koji postoje u KCCG istekao rok, što se pitaju i roditelji.

Roditelji čije je dijete imalo febrilne konvulzije, odnosno grčeve i epileptične napade pri povišenoj temperaturi, požalili su se našoj redakciji kazavši da se u tim situacijama isključivo koristi “diazepam klizma”, odnosno rastvor za rektalnu primjenu ali da ga nijesu mogli pronaći “iako su prevrnuli čitav grad“ da to učine.

“Nije ga bilo u apotekama, i jako smo se uplašili za život našeg djeteta“, kazala je majka djeteta koje je imalo “Fras”.

Iz Montefarma kažu da je tačno da “lijeka nema trenutno” (iako ga nema mjesecima), ali da će uskoro doći nova serija i određene količine.

Uvoznik je Glosarij.

“Što se tiče lijeka ‘diazepam klizme’, ovlašćeni uvoznik Glosarij d.o.o. najavio je isporuku tokom sljedeće sedmice, nakon čega će biti distribuiran u skladu sa potrebama javnih zdravstvenih ustanova i naših apoteka“, kazali su nam iz Montefarma.

U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore naveli su za naš Portal da u toj zdravstvenoj ustanovi ima ovog lijeka.

Kazali su i koje su zamjene za dijazepam.

“U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore nije bilo nestašice navedenog lijeka. Diazepam se koristi za prekidanje konvulzivnog napada kod djece. Takođe, ljekovi koji se koriste za navedeno stanje, ali ne kao prvi izbor su flormidal i fenobarbiton kojih takođe imamo u dovoljnoj količini”, istakli su u odgovorima.

Iz Montefarma napominju da oni nijesu direktni uvoznik ljekova i medicinskih sredstava, te da nabavke u rade u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama raspisivanjem javnih poziva, osnosno tendera za potrebe sektora javnog zdravstva.

„Zbog toga nijesmo u mogućnosti da odgovorimo na pitanje zašto bilo kog lijeka nema na tržištu u Crnoj Gori. Dakle, ukoliko ovlašćeni uvoznik i distributer ne isporuči lijek ugovoren tenderskm procedurom, Montefarm može samo prenijeti informaciju koju dobije od istog“, naveli su iz Montefarma.

Istakli su da, što se tiče lijeka “diazepam klizme”, ovlašćeni uvoznik Glosarij d.o.o. najavio je isporuku tokom sljedeće sedmice. 

Ovaj lijek koristi se kao prvi izbor pri febrilnim konvulzijama kod djece koja dobiju visoku temperaturu a najčešće se javljaju od trećeg mjeseca do pete godine.

Grčevi i epileptični napadi izgledaju zastrašujuće, jer se ispoljavaju tako što dijete iznenada i naglo, okrene oči u jednu stranu, izgubi svijest i trza nogama i rukama, najčešće krklja, poplavi oko usana i povremeno ima pauze disanja.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci