Dom zdravlja Podgorica

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje sjutra

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje sjutra


Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Podgorica počeće sjutra, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.
Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Podgorica počeće sjutra, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.


Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje sjutra
Dom zdravlja Podgorica

Navodi se da će se vakcinacija sprovoditi u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, u svim punktovima Doma zdravlja, kod timova izabranih doktora za odrasle i djecu.

Kako su objasnili iz Doma zdravlja, građani će se za vakcinaciju prijavljivati preko brojeva telefona izabranih timova, objavljenih na njihovom sajtu, kao i dolaskom u punkt Doma zdravlja gdje je pacijent registrovan.

„Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe ili ćelije“, kaže se u saopštenju.

Vakcinacija je, kako se navodi, preporučljiva svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, kao i zdravstvenim radnicima i saradnicima.

„Naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne i neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljele osobe, jer na taj način – ne samo da štite svoje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu“, naglasili su iz Doma zdravlja.

Kako su dodali, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje i vakcinaciju trudnica, kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina, posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.

Iz Dom zdravlja su saopštili da vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze, odnosno na bilo koji sastojak vakcine.

„U slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinacija će se odložiti do potpunog oporavka“, dodaje se u saopštenju.

Vakcinacija protiv gripa je, kako se ističe, jedina specifična mjera prevencije i najefikasnija intervencija kada se radi o sprečavanju obolijevanja i komplikacija gripa.

„Ni jedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali“, poručili su iz podgoričkog Doma zdravlja.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services