Skip to main content

VIDEO – Istorija po Ranku Krivokapiću: Misli da su Stefan Nemanja i Stefan prvovjenčani jedna ličnost

VIDEO – Istorija po Ranku Krivokapiću: Misli da su Stefan Nemanja i Stefan prvovjenčani jedna ličnostVIDEO – Istorija po Ranku Krivokapiću: Misli da su Stefan Nemanja i Stefan prvovjenčani jedna ličnost
Krivokapić

Krivokapić je u žaru borbe za „crnogorske“ dinastije napravio jednu istorijski netačnu paralelu gdje tvrdi: „Stefan Prvovječnani više nije Prvovjenčani, nego Stefan Nemanja, kako bi crnogorske dinastije bile prve.“

„Amfilohije Radović je zborio – prokleti Dukljani i tako dalje… A sad traže da je naša dinastija njihova dinastija, iako su je zvali prokletom prije 15 godina. Stefan prvovjenčani više nije prvovjenčani sad je samo Stefan Nemanja da bi naša dinastija mogla biti prva.“, tvrdi Krivokapić.

Ostavljajući istorijske tvrdnje Ranka Krivokapića istoričarima na tumačenje, ovaj veliki poznavalac bi ipak morao da zna osnovne činjenice – Stefan Nemanja nikad nije bio, niti je mogao biti, Stefan prvovjenčani, jer se radi o dvije istorijske ličnosti, konkretnije ocu i sinu! Stefan Nemanja je dakle otac Stefana prvovjenčanog.

Krivokapićevo izlaganje možete pogledati u videu:

Šta je istina?

Stefan Nemanja je bio veliki župan Raške i rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, a zajedno sa sinom Svetim Savom, jednim od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, koja Stefana Nemanju slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog. Govori se i da je on sam rođen u Podgorici, konkretnije, u tvrđavi na Nemanjinom gradu koja se nalazi na ušću Ribnice i Morače. On se povukao sa vlasti na velikom državnom saboru 25. marta 1196. godine, a za svog naslednika je odredio srednjeg sina Stefana Prvovenčanog. Ktitor je i manastira Hilandar, jedinog srpskog manastira na Svetoj Gori.

Stefan Prvovjenčani je dakle, sin župana Stefana Nemanje a titula Prvovjenčani mu je proistekla iz činjenice da je bio prvi krunisani (ovjenčani) srpski vladar iz dinastije Nemanjića. Ipak, ova kruna mu je, po istorijskim podacima, prvo došla od rimskog Pape, zbog srpskog sukoba sa Vizantijom, a nakon što je njegov brat sv. Sava uspostavio autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu, Stefan je postao krunisani srpski kralj i prvi koga je krunisala Srpska pravoslavna crkva, shodno tome, i Prvovjenčani.

 


Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci