Skip to main content

Vijesti, Nova M i Prva traže odlaganje dodjele nacionalne frekvencije zbog straha od ADRIA TV

Vijesti, Nova M i Prva traže odlaganje dodjele nacionalne frekvencije zbog straha od ADRIA TVVijesti, Nova M i Prva traže odlaganje dodjele nacionalne frekvencije zbog straha od ADRIA TV
Foto: Adria.tv

U toku rasprave o konkursu na površinu su isplivali različiti stavovi po pitanju raspisivanja tendera za nacionalnu frekvenciju Adria televiziji. Rajko Todorović je kazao da se plaši da će se, ako se svima bude davala nacionalna frekvencija, znatno povećati broj zahtjeva, dok je Andrijana Nikolić je navela da treba obavljati intervjue sa emiterima, iako to nije po zakonu, te da treba sačekati nove zakonske regulative. Prema njenim riječima, tri nacionalna emitera mole da se ne dodjele nove frekvencije.

„Ova tri emitera dakle u svom dopisu traže, mole da se ne dodjeljuju u skorije vrijeme frekvencije sa nacionalnom pokrivenošću. Baš zato kada pogledamo dakle tu zgusnutost medija kada je u pitanju nacionalna pokrivenost negdje sam mišljenja da bismo trebali na neki način i za neko vrijeme odgodimo, dakle da odgodimo raspisivanje tendera“, kazala je Nikolić.

Međutim, odlaganje raspisivanja tendera nije po zakonu, čemu svjedoči Zakon o elektronskim medijima, kroz član 99. Na to je ukazao i Edin Koljenović. 

„Radi se o zakonskoj obavezi savjeta, da se po zahtjevu, odnosno postojanju interesovanja raspiše konkurs. Sve drugo, neraspisivanje znači nepoštovanje zakona. U tom smislu mi nije jasno na koji način gospodin Todorović i gospođa Nikolić predlažu da uradimo nešto na šta nas zakon obavezuje“, istakao je Koljenović.

Rajko Todorović je komentarišući konkurs napravio poređenje sa kutijom cigareta, rekavši da u jednu kutiju cigareta može stati do 20 cigareta, nikako 40, aludirajući da ne bi trebalo dopustiti da se medijski prostor prepuni raznoraznim emiterima. Negativan stav o raspisivanju konkursa imao je i direktor Agencije za elektronske medije Goran Vuković. 

„Ono iskustvo od jutros me jednostavno tjera da dobijemo precizne odgovore i da svi čuju, komentare i od direktora i od stručne službe. Znači ukoliko smo dužni, kao i kod prethodnog puta, ja ću glasati metodologiju samo ukoliko ona bude u skladu sa zakonom, odnosno tamo gdje se daje prednost emiterima samo na osnovu statusa da se jednostavnu tu stavi kriterijuma zakona koji govori o koliko mi se čini garancijama za odživost tih programa“, kazao je Milan Radović.  

Za konkurs su glasala tri člana savjeta: Branko Bošković, Edin Koljenović i Milan Radović. Rajko Todorović i Andrijana Nikolić glasali su za odlaganje odluke.

Konkurs za dodjelu nacionalne frekvencije završava se 9. septembra, sedam dana kasnije od predviđenog roka.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci