• Vijesti
  • Društvo
  • Vjerovali ili ne: Crnogorac bio na bolovanju gotovo osam godina

Fond za zdravstveno osiguranje

Vjerovali ili ne: Crnogorac bio na bolovanju gotovo osam godina

Vjerovali ili ne: Crnogorac bio na bolovanju gotovo osam godina


Fond za zdravstveno osiguranje tokom prošle godine izdvojio je oko šest miliona eura za bolovanja, dok je izgubljeno oko million radnih dana.
Fond za zdravstveno osiguranje tokom prošle godine izdvojio je oko šest miliona eura za bolovanja, dok je izgubljeno oko million radnih dana.


Vjerovali ili ne: Crnogorac bio na bolovanju gotovo osam godina
Ilustracija

To su za CdM kazali iz Fonda za zdravstveno osiguranje. Najduže bolovanje, prema podacima iz informacionog sistema Fonda otpočelo je februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

“U 2021. godini za bolovanja je izdvojeno blizu 6,5 miliona eura, što je pola miliona više nego u 2022. godini”, ističu iz ove ustanove.

Od januara do oktobra 2022. godine bilo je 12.461 slučajeva bolovanja preko 30 dana.

“Održavanje trudnoće i prijeteći abortus su najčešći razlozi za privremenu spriječenost za rad, dužu od mjesec dana. Osiguranici su na bolovanja najčešće išli i zbog ortopedsko neuroloških, psihičkih, infektivnih i pulmoloških oboljenja, kao i zbog kovida”, navode iz Fonda.

Najduže bolovanje, prema podacima iz informacionog sistema Fonda otpočelo je februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

“Riječ je o osiguraniku mlađe starosne dobi, sa kompleksnim zdravstvenim stanjem. Bolovanje je ostvarivao po više dijagnoza, između ostalih i po osnovu psihičkog zdravstvenog stanja. Osiguranik je bio i na hospitalizacijama u periodu trajanja bolovanja. Do sada je više puta upućivan na invalidsku ljekarsku komisiju Fonda PIO, s tim da još uvijek ova komisija nije utvrdila potpuni gubitak radne sposobnosti, već u svojim nalazima konstatuje da se nastavlja liječenje osiguranika”, ističu iz Fonda.

Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je u primjeni od 1. januara 2022. godine propisao je mogućnost da se u slučajevima dužih bolovanja, gdje poslodavac izražava sumnju da privremena spriječenost nije opravdana, odnosno da traje neprimjereno dugo, može obratiti Ministarstvu zdravlja, odnosno može podnijeti zahtjev za pokretanje postupka za provjeru privremene spriječenosti za rad.

Provjeru privremene spriječenosti za rad koju je utvrdio izabrani doktor (do 30 dana) vrši komisija koju imenuje Fond, dok provjeru privremene spriječenosti za rad koju je utvrdila Ljekarska komisija Fonda, vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo.

“U decembru smo počeli sa kontrolom rada izabranih doktora i unazad tri mjeseca prošle godine formirali smo dvije komisije, jedna komisija je vezana za duševne poremećaje, a druga  komisija se bavi bolovanjima koja su isto tako česta, a odnose se prvenstveno na bolovanja vezano za neurološke bolesti i ortopedske povrede. Ministarstvo zdravlja će formirati drugostepenu ljekarsku komisiju koja će  procjenjivati rad prvostepene ljekarske komisije”, zaključili su u Fondu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services