• Vijesti
  • Društvo
  • Vlada prihvatila inicijativu NVO Kana: DUP za obalu Morače stavljen van snage

Vlada prihvatila inicijativu NVO Kana: DUP za obalu Morače stavljen van snage

Vlada prihvatila inicijativu NVO Kana: DUP za obalu Morače stavljen van snageVlada prihvatila inicijativu NVO Kana: DUP za obalu Morače stavljen van snage
Foto: Dan

Ovaj planski dokument donijet je u novembru 2012. godine, a inicijativu za njegovo stavljanje van snage krajem novembra prošle godine Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uputila Nevladina organizacija KANA tvrdeći da on nije kvalitetan. Plan je pokrivao prostor od 17,33 hektara između Ulice Ivana Milutinovića sa zapadne strane, Bulevara Svetog Petra Cetinjskog sa sjeverne strane, rijeke Morače sa zapadne strane i Bulevara revolucije (Junion bridz) sa južne strane. Od ukupne površine zahvata plana, 3,33 hektara čine vodene površine.

–Odluka o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana Rekreativno -kulturna zona na obali rijeke Morače – južni dio (Službeni list Crne Gore- opštinski propisi, broj 35/12), prestaje da važi. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Služenom listu Crne Gore – piše u odluci koja je juče donijeta.

Vladinu odluku sa zadovoljstvom su prihvatili u nevladinom udruženju Kana. Direktorica ovog udruženja Ružica Kračković navodi da su tražili da se planski dokument stavi van snage jer ugrožava ovaj dio Podgorice.

– Planom je bilo predviđeno da se izgradi mnogo objekata, da se oduzme zelena površina, da se ugrozi postojeća infrastruktura. U njegovom zahvatu se nalazi Sportski centar „Morača“, hotel Podgorica koja su vrijedna arhitektonska djela. Tu je i soliter koji je izgrađen mimo planskog dokumenta. Ovaj prostor treba revitalizovati i omogućiti građanima da uživaju u njemu. Sve te prostore koji su zapušteni treba revitalizovati na dobar način, a ne zapustiti i onda na osnovu toga izgraditi nove koji će da imaju istu funkciju kao prethodni o kojima se nije vodilo računa – navela je Ružica Kračković.

Iz NVO KANA su krajem novembra objasnili zbog čega su tražili da se DUP stavi van snage.

– U prvom redu plan evidentno uvodi preizgrađenost (čak osam objekata) u odnosu na namjenu (rekreativno-kulturna zona), nasilno uvodi novogradnju već postojećih sadržaja na drugim mjestima u zahvatu plana, nalazeći prostor za njih nauštrb javnog parka, a ni jednim slovom ne prepoznaje vrijedne objekte od izvanrednog značaja za graditeljsko nasljeđe, a kojih u zahvatu ovog plana ima čak dva (hotel Podgorica i Sportski centar „Morača“). Takođe, plan podstiče preizgrađenost na privatnim parcelama bez odgovarajuće podrške u infrastrukturi i sadržajima koji treba da ih opsluže, umanjuje javne i javno dostupne površine, planskim konceptom degradira zatečene rekreativne i kulturne sadržaje – parkovske površine, obalu rijeke, značajne objekte graditeljskog nasljeđa – saopšteno je tada iz NVO KANA.

Iz ove nevladine organizacije krajem novembra prošle godine su ukazali da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara donijela rješenje kojim se hotelu Podgorica utvrđuje status nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

– Imajući u vidu da je nekvalitetan planski dokument, donesen pod upitnim zakonskim okolnostima, a kojem je pritom istekao rok trajanja i koji je, konačno, u koliziji sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara zahtijevamo da se planski dokument stavi van snage u najkraćem roku – poručili su tada iz NVO KANA.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services