Skip to main content

Mladi crnogorski inovatori prijavili više od 50 ideja

Zatvorene prijave za učešće u SIA programu

Zatvorene prijave za učešće u SIA programu


Prijave za najveći evropski program društvenog preduzetništva mladih Social Impact Award (SIA) su zvanično zatvorene juče, 31. maja u 23:59h.
Prijave za najveći evropski program društvenog preduzetništva mladih Social Impact Award (SIA) su zvanično zatvorene juče, 31. maja u 23:59h.


Zatvorene prijave za učešće u SIA programu
Foto: Adria.tv

U prethodnom periodu, mladima smo obezbijedili preko 30 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova, a u okviru njih su imali priliku da se informišu o konceptu društvenog preduzetništva i dobiju smjernice kako da kreiraju ideju i prijave se za učešće u SIA takmičenju.

„Raduje nas činjenica da su mladi širom Crne Gore prepoznali potrebu za rješavanjem velikog broja različitih društvenih problema, o čemu svjedoči podatak da je u okviru aplikacione platforme prijavljeno 158 učesnika, koji su se u okviru različitih timova registrovali na naš veb sajt. Ukupno – osmislili su više od 50 ideja, koje će biti razmatrane u daljem procesu takmičenja. Selekciju kandidata će vršiti stručni kadar koji će odabrati 10 finalnih timova, koji će dobiti priliku da usavršavaju svoje ideje, ali i i rade na izgradnji ličnih i profesionalnih vještina“ – poručila je Jelena Kavarić, nacionalna koordinatorka Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori.

U periodu od jula do septembra, finalisti će dobiti mentorsku podršku i dodatne programe edukacije, kako bi na što bolji način razradili, ali i prezentovali svoje ideje na nacionalnom i internacionalnom nivou. Nakon tromjesečnog rada sa njima, takmičari će imati priliku da predstave ideje na ceremoniji dodjele nagrada koja će se realizovati u oktobru u The Chedi Luštica Bay hotelu u Tivtu. Na ovom događaju, biće predstavljena retrospektiva realizovanih aktivnosti, ali i proglašene tri pobjedničke ekipe na osnovu kriterijuma: inovativnost, stepen društvenog uticaja i izvodljivost.

Izabrani timovi osvajaju početni kapital u iznosu od 1.500 eura, mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit, koji se ove godine održava u Beogradu. Osim tri pobjedničke ideje, biće nagrađena i četvrta, koja se bira glasovima online zajednice na osnovu objavljenih kratkih video snimaka finalista na SIA veb sajtu. Ovaj tim osvaja mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit.

„Informacije o učesnicima koji su zavrijedili priliku da uz podršku mentora rade na razvoju svojih društvenih ideja, biće objavljene na zvaničnom veb sajtu Social Impact Award (SIA), kao i na Instagram profilu sia_montenegro, a svi prijavljeni će dobiti i obavještenje putem maila o statusu svoje aplikacije.“ – kazala je Kavarić i ohrabrila sve mlade da nastave da rade na svojim društvenim idejama.

O programu Social Impact Award:

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču.

Fokus razvoja Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori usko je povezan sa kreiranjem jednakih mogućnosti za sve mlade ljude u našoj zemlji, a naš tim je za tri mjeseca kroz SIA karavan znanja i vještina posjetio više od 20 crnogorskih opština. Podršku u ovom periodu , pružilo nam je više od 15 eksternih eksperata iz raznih oblasti, koji su kroz edukativna predavanja pozitivno uticali na afirmaciju društvenog preduzetništva među mladima.

Social Impact Award (SIA) u Crnoj Gori realizuje NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste Bank AD Podgorica, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five Grupe, MTEL-a i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su Coca-Cola HBC Crna Gora,  Mercator-CG,  Privredna komora Crne Gore, Neregelia i UNDP Crna Gora. Podršku programu pruža The Chedi Luštica Bay, kao i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica i Univerzitet Mediteran.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci