Skip to main content

Na 67. poziciji

Žene u Crnoj Gori među pravno najneravnopravnijim

Žene u Crnoj Gori među pravno najneravnopravnijim


Prema indeksu ravnopravnosti žena i muškaraca Crna Gora se nalazi na 67. poziciji među 190 zemalja i teritorija obuhvaćenih izvještajem Svjetske banke “Žene, biznis i zakon”.
Prema indeksu ravnopravnosti žena i muškaraca Crna Gora se nalazi na 67. poziciji među 190 zemalja i teritorija obuhvaćenih izvještajem Svjetske banke “Žene, biznis i zakon”.Samo 14 zemalja u svijetu ima zakone koji ženama daju ista prava kao i muškarcima

Prema indeksu ravnopravnosti, na vrhu liste su Belgija, Kanada i Danska.

Među zemljama koje daju ista prava muškarcima i ženama su i: Francuska, Njemačka, Grčka, Island, Irska, Letonija, Luksemburg, Holandija, Portugal, Španija i Švedska, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od zemalja Zapadnog Balkana, prema indeksu ravnopravnosti, na najbolje je pozicionirana Srbija (na 34. mjestu). Zatim Kosovo (37), Albanija (38), Bosna i Hercegovina (64). Crna Gora nalazi se na 67. poziciji, a poslije nje je Sjeverna Makedonija (68).

Foto: Radio Slobodna Evropa

Crna Gora i Sjeverna Makedonija zabilježile su identičan indeks od 85 poena.

Na kraju liste nalaze se Sudan, Jemen i Zapadna obala i Gaza.

Žene ostvaruju 77 odsto zakonskih prava u odnosu na muškarce. Dok 2,4 radno sposobnih žena širom svijeta nema ista prava kao muškarci.

Prema ovom istraživanju, u mnogim državama, žene će prije otići u penziju nego što će ostvariti ista prava kao muškarci.

Indeks ravnopravnosti se, kako je navedeno, obračunava na osnovu osam oblasti: ekonomska aktivnost, mobilnost, radno mjesto, plata, brak, roditeljstvo, preduzetništvo, imovina i penzija.

 Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci