Banka hrane: Pomoć porodicama mora biti sistemska

Banka hrane: Pomoć porodicama mora biti sistemskaBanka hrane: Pomoć porodicama mora biti sistemska
Foto: Banka hrane

Kako ističu, Banka hrane više od deceniju ukazuje da je porodica ugrožena i da je intervencija države neophodna.

“Pitamo se zašto se ministri nisu sjetili do sada da to urade, jer je prirodni priraštaj već drugu godinu negativan. Buni potreba da se uradi to sada, kada su se politički angažovali. Drastično smanjenje odnosno ukidanje poreza na opremu za bebe, odjeću i obuću za djecu je neophodnost koju su prepoznale odgovorne države. Smanjenje poreza na hranu za bebe i djecu je hitno potrebno uraditi – ukazujemo na to punu deceniju. Izvještaj Unicefa pokazuje da je svaka treća porodica u Crnoj Gori u nemogućnosti da obezbijedi pomenuto svojoj djeci. Nezaposlenim porodiljama se mora obezbijediti značajnija mjesečna nadoknada jer postojeća ne zadovoljava ni minimalne potrebe, a ne rijetko bude jedini prihod porodice. Jednoroditeljskim porodicama je potrebna pomoć države u svim segmentima, zapošljvanje, besplatan vrtić, subvencionisana elektricna energija, a prvenstveno Alimentacionj fond”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da ono što je osnov da bi se mladi ljudi zadržali u našoj državi je ekonomski razvoj i održiva privreda. Sve pada u vodu ako se zadrži negativna selekcija i zapošljavanje preko veze, bilo ona politička ili porodična.

“Dječiji dodatak bi morao pratiti razvoje potrebe djece prevashodno one koje žive u nemaštini. Banka hrane se vise puta obratila Ministarstvu finansija i socijalnog staranja sa predlozima kako pomoci porodicama koje žive u nemaštini.Odgovore nismo dobili. Naš predlog o socijalnim bonovima su preuzeli i na žalost od njega napravili veliku nepravdu, neki su ga dobili i to u u različitoj vrijednosti za istu strukturu porodica a mnogo njih nisu uopšte dobili.Isto je bilo i sa podjelom ulja. Postoji sumnja zašto se ova ideja dodjele pomoći novorođenim beba pokreće sada, uoči lokalnih izbora. Briga i proaktivna politika se pokazuje pravovremenim j pravednim djelovanjem”, navode iz Banke hrane.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services