DIREKTOR NADLEŽNOG SEKRETARIJATA NA SAMITU U BERLINU

Četiri CEFTA sporazuma čekaju usvajanje

Četiri CEFTA sporazuma čekaju usvajanje


CEFTA je implementaciju zajedničkog regionalnog tržišta postavila kao apsolutni prioritet i do danas je završen rad na četiri nove odluke zajedničke komisije koje čekaju usvajanje, saopštio je direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić.
CEFTA je implementaciju zajedničkog regionalnog tržišta postavila kao apsolutni prioritet i do danas je završen rad na četiri nove odluke zajedničke komisije koje čekaju usvajanje, saopštio je direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić.


Četiri CEFTA sporazuma čekaju usvajanje
Foto: Mina

On je u Berlinu na Samitu Zapadnog Balkana predstavio ključne odluke, fokusirajući se na mjere koje pružaju direktne koristi za građane i preduzeća.

Đikić je, kako je saopšteno iz CEFTA-e, nabrojio niz odluka koje su ili u potpunosti usaglašene ili veoma blizu završetka usaglašavanja, ali im nedostaje najvažniji korak – usvajanje od Zajedničkog komiteta.

Radi se o odluci o olakšavanju elektronske trgovine koja će podržati naša mala i srednja preduzeća koja se bave prodajom putem interneta, pojednostavljujući zakone i propise za prodaju na cijelom CEFTA tržištu, odlukama o uslugama dostave paketa među članicama i o sprečavanju neopravdanog geoblokiranja, čime bi se osigurao isti nivo zaštite potrošača, transparentnost cijena i uklanjanje neopravdanih praksi geoblokiranja za milione ljudi koji kupuju putem interneta.

Đikić je nabrojio i odluku o priznavanju AEOS programa, koji bi pouzdanim CEFTA kompanijama omogućili izvoz po pojednostavljenim carinskim procedurama.

Đikić je, govoreći na Samitu Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa, čestitao liderima zemalja Zapadnog Balkana i Savjetu za regionalnu saradnju (RCC) na potpisivanju tri sporazuma o mobilnosti i pozvao na ubrzanje procesa usvajanja sporazuma postignutih u okviru CEFTA-e.

Stručnjaci CEFTA strana blizu su zaključivanja pregovora o još šest dodatnih sporazuma kojima se ispunjavaju obećanja koja su lideri Zapadnog Balkana dali 2020. godine – obećanja o priznavanju certifikata, dozvola i licenci za inžinjere, turističke agencije, turoperatore, proizvođače i trgovce medom.

Đikić je podsjetio na uspjeh proširenja Zelenih traka sa Grčkom i Plavih traka sa Italijom, što ne bi bilo moguće bez CEFTA-inog partnerstva sa Transportnom zajednicom i podrške RCC-a i Evropske komisije.

„Srećni smo što je probijen led i što je još država članica EU izrazilo interes za pridruživanjem“, kazao je Đikić i dodao da su zelene trake važan podsjetnik da region može ponuditi inovativna rješenja koja se mogu proširiti i na EU.

Đikić je čestitao liderima Zapadnog Balkana i RCC-u na potpisivanju sporazuma o mobilnosti i najavio ovogodišnju konferenciju CEFTA Week koja će se održati u Briselu 9. decembra, kada CEFTA tradicionalno obavlja pregled aktuelnog predsjedavanja (Moldavija) i predstavlja zemlju koja će predsjedavati CEFTA-om naredne godine, a to je Crna Gora.

CEFTA je sporazum o slobodnoj trgovini, potpisan 2006. godine, koji pokriva šest zapadnobalkanskih zemalja i Moldaviju. Zajednički komitet je upravljačko tijelo CEFTA-e, osnovano Sporazumom i sastavljeno od predstavnika svih strana. Sekretarijat CEFTA-e je tijelo uspostavljeno sporazumom da podrži zajednički komitet u realizaciji CEFTA-ine agende.

Zajednički regionalni akcioni plan tržišta 2021-2024. je strateški okvir za ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana, koji su podržali njegovi lideri 2020. godine, pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa. CEFTA je dobila zadatak da isporuči mjere koje omogućavaju slobodno kretanje roba i usluga u skladu sa EU i međusobne mjere. Potpuna implementacija ekonomske integracije u regionu može donijeti dodatni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 6,7 odsto.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services