Skip to main content

OČEKUJE SE DA ĆE UNCA ZLATA DOSEĆI CIJENU OD 2.300 DOLARA

Cijena zlata dostiže istorijski maksimum

Cijena zlata dostiže istorijski maksimum


Kraj krize se ne nazire, što za posljedicu ima sve veću potražnju za zlatom.
Kraj krize se ne nazire, što za posljedicu ima sve veću potražnju za zlatom.


Cijena zlata dostiže istorijski maksimum
Ilustracija

Cijena zlata je ove godine skočila za 10,94%, podstaknuta geopolitičkom nestabilnošću, uključujući rat u Ukrajini i porastom inflacije. Cijenu zlata podržale su i svjetske centralne banke zemalja poput Indije, Turske, Kine i Rusije, koje su kupile rekordne količine zlata.

Kalifornijska banka Silicon Valley i njujorška Signature banka bankrotirale su u martu. Tada je došao red na evropsku banku Credit Suisse, koja je bila blizu kolapsa, ali ju je spasila UBS banka. Nakon tih događaja u martu, zabrinutost u pogledu nastavka krize je bila ublažena. Međutim, prošle sedmice ponovo su se probudili strahovi od nastavka bankarske krize nakon vijesti da je First Republic banka najavila bankrot i da će je preuzeti JP Morgan, i da je još nekolicina banaka u opasnosti od bankrota. Regionalna banka PacWest Bancorp je izgubila 70% svoje vrijednosti u posljednjih pet radnih dana.

Tržišta su bila potresena zabrinutošću zbog ove „ponovno probuđene“ finansijske krize u bankarskom sektoru i što je imalo za posljedicu prebacivanje sredstava investitora u zlato.

Većina trgovaca se slaže da je bankarska kriza faktor koji gura cijene zlata prema rekordno visokim cijenama, a čini se da je kriza u ovom trenutku daleko od kraja. Citigroup u idućim mesecima očekuje da će cijena zlata doseći 2.300 dolara.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci