Cijene nafte ponovo rastu, barel nadomak 106 dolara

Cijene nafte ponovo rastu, barel nadomak 106 dolaraCijene nafte ponovo rastu, barel nadomak 106 dolara
Foto: Ilustracija

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 1,17 dolara nego na zatvaranju u četvrtak i iznosila je 105,82 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,37 dolara višoj cijeni, od 104,1 dolara.

Trgovce su ove sedmice zaokupili znakovi slabljenja aktivnosti nakon što su centralne banke vodećih priveda odlučile podići troškove zaduživanja kako bi obuzdale inflaciju. Slabljenje privrede znači i slabiju potražnju za energentima, prenosi Hina.

Zabrinjava ih i testiranje građana na covid 19 u Šangaju budući da Kina sprovodi politiku nulte tolerancije na širenje zaraze pa bi mogla ponovo uvesti lockdown, što bi takođe pogodilo potrošnju.

Nakon podne ohrabrio ih je ipak podatak da su američki poslodavci u junu neto otvorili gotovo isti broj radnih mjesta kao i u maju. Očekivalo se da će tempo zapošljavanja popustiti.

Podršku cijenama pruža i tijesno snabdjevanje zbog zapadnih sankcija Rusiji. Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici istrajavaju istovremeno u tek skromnom povećanju proizvodnje, a neke ne uspijevaju realizovati ni dodijeljene im kvote.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services