Skip to main content

Crna Gora uspješna u korišćenju EU fondova

Crna Gora uspješna u korišćenju EU fondovaCrna Gora uspješna u korišćenju EU fondova
Foto: Adria.tv

Sastanak je održan u okviru redovne Programske misije Evropske komisije   Sastanak je održan u okviru redovne Programske misije Evropske komisije

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog usvajanja IPA programa za 2021. godinu, ukupne vrijednosti oko 32,4 miliona eura, kao i najavljenu podršku za Crnu Goru kroz program IPA 2022, koja će biti opredijeljena kako kroz nacionalne, tako i kroz regionalne programe EU.

Šreder je naglasio važnost nedavnog usvajanja nekoliko programa u okviru Višekorisničkog IPA programa u iznosu od 3,6 milijardi eura, uključujući i 3,2 milijarde eura za Zapadnobalkanski investicioni okvir, što ujedno predstavlja i početak implementacije Ekonomskog i investicionog plana za region, te istakao važnost strateškog pristupa kako bi se raspoloživa sredstva iskoristila na najbolji mogući način.

Glavna pregovaračica je istakla da kontinuiran rad u okviru poglavlja 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata predstavlja preduslov za kreiranje adekvatnog zakonodavnog i institucionalnog okvira neophodnog za upravljanje strukturnim fondovima EU nakon članstva, koji omogućava značajnu finansijsku korist za Crnu Goru u postpristupnom periodu.

Zaključila je da će Kancelarija za evropske integracije nastaviti da bude konstruktivan partner Evropskoj komisiji i ostalim crnogorskim institucijama uključenim u proces pregovora u okviru poglavlja 22, te istakla uvjerenje da će, uz stručnu i tehničku podršku evropskih partnera, Crna Gora uspješno raditi na dostizanju standarda neophodnih za efikasnu implementaciju jedne od najvažnijih evropskih politika.

Sastanak je održan u okviru redovne Programske misije Evropske komisije, koja se održava u periodu 16-18. marta 2022. godine u Podgorici.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci