Skip to main content

Damjanović: Država izgubila 40 miliona eura zbog nepostojanja akciza na gorivo za jahte

Damjanović: Država izgubila 40 miliona eura zbog nepostojanja akciza na gorivo za jahteDamjanović: Država izgubila 40 miliona eura zbog nepostojanja akciza na gorivo za jahte
Foto: Screenshot

Damjanović je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Petra Ivanovića, podsjetio da je Ministarstvo nedavno donijelo izmjene pravilnika kojima se, nakon 15 godina, ponovo vraća obaveza naplate akciza za gorivo za jahte za rekreaciju.

“Ova mjera je donešena vrlo promišljeno i dobro je odmjerena i doprinosi punjenju budžeta i kompenzacijama za ono što budžet gubi zbog smanjenje akciza za ostale građane i privredu”, rekao je Damjanović.

Ivanovića je zanimalo koliko je Ministarstvo finansija prihodovalo sredstava po osnovu novouvedenih akciza na gorivo za jahte do danas i da li je prije donošenja odluke uradena cost-benefit analiza.

Damjanović je odgovorio da su mogli da izvade samo podatke iz 2018. godine, koji su pokazali da je budžet države izgubio najmanje 40 miliona eura zbog nepostojanja akcize na jahte za rekreaciju.

“Ako uporedimo momenat otkada je stupio na snagu pravilnik, od 11. juna do 24. juna je izdato oko 553 hiljade litara goriva, a za isti period u 2019. svega 75,9 hiljada litara. Dakle, sedam puta smo više litara izdali sada, nakon dvije godine, čime smo direktno za samo 13 ili 14 dana, samo iz dvije carinske ispostave prihodovali dodatnih 100 hiljada eura u budžet”, precizirao je Damjanović.

Kada se na to daju i količine koje su izdate i u ostale dvije ispostave, može se konstatovati da se dobar dio vlasnika jahti odlučio da i dalje sipa gorivo u Crnoj Gori, bez obzira na uvedenu akcizu.

“Tim su vlasnici jahti pokazali da im nije bio samo cilj da dođu u Crnu Goru da bi natočili gorivo bez akcize, već da malo uživaju u ljepotama. Moramo malo da imamo u vidu realnost. Nije populizam ako kažem da je neophodna solidarnost oni koji imaju i koji mogu i koji više zarađuju, sa ostalim građanima”, poručio je Damjanović.

On je napomenuo da vlasnici jahti za rekreaciju svakako mogu da koriste pogodnost da plaćaju gorivo sa umanjenom akcizom od 50 odsto kao i svi ostali.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci