Skip to main content

bivši vlasnik kombinata aluminijuma

Deripaskina kompanija u minusu 11,1 milion eura

Deripaskina kompanija u minusu 11,1 milion eura


Kompanija “Overseas assets management”, koju povezuju sa ruskim milijarderom Olegom Deripaskom završila je prošlu godinu sa minusom od 1,56 miliona eura, čime je ukupan gubitak na kraju decembra dostigao 11,1 milion eura.
Kompanija “Overseas assets management”, koju povezuju sa ruskim milijarderom Olegom Deripaskom završila je prošlu godinu sa minusom od 1,56 miliona eura, čime je ukupan gubitak na kraju decembra dostigao 11,1 milion eura.


Deripaskina kompanija u minusu 11,1 milion eura
Foto: World Economic Forum

Ova firma gazduje rezidencijalnim kompleksom vila na rtu Platamuni.

Oleg Deripaska je bivši vlasnik Kombinata aluminijuma, čiji je većinski paket kupio krajem 2005. godine, a zbog kojeg se, nakon što je uveden stečaj 2013. godine, tužio sa državom Crnom Gorom, koja je inicirala stečaj. On je osnivač kompanije United Co, Rusal International PJSC, najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma izvan Kine. Od 2018. godine je pod američkim sankcijama, a od 2022. godine i pod evropskim.

Prema finansijskim iskazima dostavljenim Poreskoj upravi, kompanija “Overseas assets management” je u prošloj godini imala 652,2 hiljade eura prihoda, što je skoro dva puta manje nego u 2022. godini kada su prihodi iznosili 1,2 miliona. Troškovi poslovanja lani su iznosili 2,14 miliona, a zarada skoro 200 hiljada.

Stalna imovina društva iznosila je 25,5 miliona eura, što je za 1,3 miliona manje u odnosu na 2022. godinu. Od toga se na zemljište i objekte odnosi 23,96 miliona eura.

Obrtna sredstva su u 2023. godini iznosila skoro 1,7 miliona, što je za skoro 250 hiljada manje nego u 2022, dok je gotovina na računima i blagajni bila 263,6 hiljada. To je za 150 hiljada manje u odnosu na prethodnu godinu.

Kratkoročna potraživanja su iznosila 1,42 miliona, dok su kratkoročne obaveze bile 20,8 hiljada eura. Dugoročna rezervisanja i obaveze iznosili su preko 35 miliona eura. Odložene poreske obaveze društva sa ograničenom odgovornošću uvećane su na 217,4 hiljade eura.

Osnovni kapital društva, osnivački, iznosi 3,024 miliona, dok je kapital društva bio negativan i iznosio je minus 8,1 milion eura.

Aktiva i pasiva društva iznosile su 27,2 miliona eura.

Do imovine na obali Deripaska je došao nakon što je njegova firma na tenderu, koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore, za dva i po hektara zemlje platila 627 hiljada eura, što je bilo 18 eura po kvadratu zemlje na pjeni od mora. Nedugo nakon toga od Morskog dobra je dokupio još hektar zemlje.

Kako su ranije pisali mediji, Deripaska je osim ljetnjikovca planirao izgradnju cijelog turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata preko druge firme “K.P.M. limited”, koju su mediji povezavali takođe sa ruskim oligarhom. Firma je od kotorske Opštine kupila zemlju u zaleđu plaža Trsteno i Ploče sve do Platamuna. Te dvije kompanije, koje navodno kontroliše Deripaska, vlasnice su velikog zemljišnog kompleksa, dijela obale od 550 hiljada kvadrata.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci