• Vijesti
  • Ekonomija
  • FED povisio referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, najveće povećanje od 1994. godine

FED povisio referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, najveće povećanje od 1994. godine

FED povisio referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, najveće povećanje od 1994. godineFED povisio referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, najveće povećanje od 1994. godine
FED

Zvaničnici FED-a proglasili su povećanje kamatne stope od 0,75 odsto, što će podići ukupnu referentnu stopu na federalne fondove na nivo između 1,5 i 1,75 odsto, prenosi Wall Street Journal.

Akcije na Njujorškoj berzi izgubile su nakon odluke FED-a neke od ranijih dnevnih dobitaka, ali su sva tri glavna američka indeksa ostala u zelenoj zoni.

FED-ov Komitet za otvoreno tržište (FOMC) istakao je svoju posvećenost smanjenju rastuće inflacije, navodeći u saopštenju nakon sastanka da je „snažno posvećen vraćanju inflacije na cilj od dva odsto.

Komitet je izmijenio do sada korišćenu formulaciju da „očekuje da će se inflacija vratiti na ciljanih dva odsto i da će tržište rada ostati snažno“, prenosi CNBC.

Pojedini članovi FED-a očekuju da će do kraja tekuće godine referentna kamatna stopa dostići 3,4 procenta, što je za 1,5 odsto više od martovske procjene.

Zvaničnici FED-a takođe su umanjili procjenu izgleda za ekonomski rast u 2022. godini, predviđajući povećanje BDP-a za 1,7 odsto u odnosu na 2,8 odsto u martu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services