Finansijski savjetnik i ekonomski analitičar 

Filipović: EU da nam pomogne zbog ukrajinske krize

Filipović: EU da nam pomogne zbog ukrajinske krize


Finansijski savjetnik i ekonomski analitičar Oleg Filipović kaže da Crna Gora trpi značajne štete zbog rata u Ukrajini i gubitka velikih tržišta kao što su rusko i ukrajinsko i da, ako nam Evropska unija ne pomogne u njihovom saniranju, naša država mora naći način da sama zaštiti svoje interese.
Finansijski savjetnik i ekonomski analitičar Oleg Filipović kaže da Crna Gora trpi značajne štete zbog rata u Ukrajini i gubitka velikih tržišta kao što su rusko i ukrajinsko i da, ako nam Evropska unija ne pomogne u njihovom saniranju, naša država mora naći način da sama zaštiti svoje interese.


Filipović: EU da nam pomogne zbog ukrajinske krize
Filipović

„Iako nema direktnih ekonomskih posljedica od rata u Ukrajini, Crna Gora se našla pod izuzetno jakim indirektnim posljedicama. Čitav naš ekonomski sistem je stavljen na ozbiljan test. Bez obzira na to kako će se završiti katastrofa koja se dešava u Ukrajini, troškovi za naš sistem već su poprilično veliki. Oni se ogledaju na tržištu nekretnina (direktna pogođenost rastom cijena kako rente, tako i prodajnog metra kvadratnog, što najviše osjeća domicilno stanovništvo) i na finansijskom tržištu (došlo je do povećanja cijene novca), što je u ovom slučaju pogodilo i Vladu kroz zaduživanje po cijeni od 5,5 do 7,5 odsto na domaćem tržištu, dok su projekcije da će se cijena novca u plasmanu prema domaćim pravnim i fizičkim licima kretati od 7,5 posto pa naviše“, kazao je ovaj ekonomski analitičar u razgovoru za „Dan“.

On podsjeća i na opterećenje zbog velikog priliva izbjeglica iz država koje su u ratu.

„Izbjegličku krizu takođe nismo mogli izbjeći, tako da u ovom momentu imamo 32.000 Ukrajinaca i oko 12.000 Rusa sa boravištem u Crnoj Gori, što čini oko sedam odsto domaće populacije. Iako je ostvaren rekordan promet u turističkoj sezoni, primjećujemo i gubitak od oko 30 odsto potencijalnih prihoda od tradicionalnih gostiju“, ističe Filipović.

Kako smatra, kao zemlja koja je u pristupnim pregovorima sa EU i prati njenu spoljnu politiku, treba da postavimo pitanje imamo li pravo na pomoć od strane Brisela, na primjer za socijalno-zdravstvene usluge koje se pružaju izbjeglicama, imamo li pravo na dodatne fondove iz EU za saniranje naših gubitaka i kako to obezbijediti. EU je po raznim osnovama investirala u Crnu Goru 610 miliona, a u ovoj godini dala je i 30 miliona eura za obnovljive izvore energije.

„Uz svu zahvalnost za obezbijeđene investicije, moramo se ponašati kao zemlja EU ukoliko želimo da budemo njen dio, a to znači da štitimo sopstvene ekonomske interese kao Poljska, Češka ili Njemačka, koje po svaku cijenu štite svoje interese, što se najbolje vidi u energetskom sektoru, ili u koaliciji Italija– Poljska na istom sektoru“, naglašava Filipović.

On pojašnjava da to znači da moramo pronaći modus kako bismo otvorena pitanja naših interesa riješili u direktnim pregovorima, sa preciznom kalkulacijom šta i zašto tražimo, kao i prikazivanjem naših gubitaka nastalih zbog rata u Ukrajini.

Milionske štete zbog sankcija

Crna Gora je imala velike gubitke i zbog uvođenja sankcija Rusiji, ali Ministarstvo finansija još nije izračunalo koliki je njihov obim i koji su sektori najviše pogođeni. Ministar finansija Aleksandar Damjanović je nedavno kazao da je Crna Gora pretrpjela višemilionske gubitke zbog uvođenja sankcija Rusiji, a od Evropske unije nije dobila nikakve kompezatorne mjere.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da još utvrđuju tačan obim finansijskih efekata od uvođenja sankcija, a dok se to ne utvrdi, dali su nam podatke o broju turista iz Rusije i stranim direktnim investicijama (SDI) iz te zemlje.

„Prema raspoloživim podacima, u periodu januar–oktobar 2022. godine, u turizmu u kolektivnom smještaju (hotelski smještaj i drugi registrovani smještajni kapaciteti), Crnu Goru je posjetilo 24.096 turista iz Ruske Federacije, što je pad od 17 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. U istom periodu, broj noćenja turista iz Ruske Federacije iznosio je 89.703, odnosno 32 odsto manje u poređenju na 2021. godinu“, precizirali su iz Ministarstva finansija.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services