Skip to main content

Pravo rješenje ako tražite destinacije s manje gužve ili novu avanturu

Forbes predlaže šest manje izvikanih destinacija za putovanje, jedna od njih se nalazi u Crnoj Gori

Forbes predlaže šest manje izvikanih destinacija za putovanje, jedna od njih se nalazi u Crnoj Gori


Naravno da niko ne može da ostane imun na privlačnost Londona, Barselone ili Pariza, ali ako tražite destinacije s manje gužve ili novu avanturu, Forbes donosi šest destinacija koje bi mogle da budu baš po vašem ukusu.
Naravno da niko ne može da ostane imun na privlačnost Londona, Barselone ili Pariza, ali ako tražite destinacije s manje gužve ili novu avanturu, Forbes donosi šest destinacija koje bi mogle da budu baš po vašem ukusu.


Forbes predlaže šest manje izvikanih destinacija za putovanje, jedna od njih se nalazi u Crnoj Gori
Foto: TO Kotor

Kotor, Crna Gora

Kotor je jedan od najljepših utvrđenih gradova u Crnoj Gori, a Lounli Plenet (Lonely Planet) ga je proglasio najboljim gradom za posjetu na čitavom svijetu. Za razliku od popularne Hrvatske, Kotor nije preplavljen turistima.

Grad, koji se nalazi na UNESCO popisu svjetske baštine, izgrađen je između 12. i 14. vijeka, a posjetioci mogu sate i sate da izgube lutajući njegovim ulicama. Popnite se uz 1.300 stepenika na tvrđavu sv. Ivana odakle se prostire spektakularan pogled na kotorski zaliv i stari grad.

Potom možete da odete na ručak u luku i uživate u pogledu na zaliv. Dobar izbor je restoran Galion, a možete da ostanete u butik-hotelu Astoria, u samom srcu starog grada, unutar palate iz 13. vijeka.

Monpelje, Francuska

Iako obala Langdok Rusijon nije toliko česta destinacija kao na primjer Azurna obala, ona ima mnogo toga da ponudi, a gužva je manja čak i na vrhuncu sezone. Monpelje, srednjovjekovni grad osnovan oko 1200. godine, odlična je baza iz koje možete da posjetite čitavo područje.

Možete da odsjednete u hotelu Richer de Belleval, privatnoj vili iz 17. vijeka u srcu grada. Za one sa nešto većim budžetom, tu je porodični Hotel du Palais s 26 soba i terasom.

Monpelje je gastronomski raj. Čak i najjednostavniji kafići nude kvalitetnu hranu. Među najboljim high-end restoranima su Le Petit Jardin sa unutrašnjim vrtom i La Canourgue braće Persel u hotelu Richer. Chez Canaille ima simpatičnu terasu na kojoj možete da uživate u ležernom obroku, a La Coquille nudi fantastičnu morsku hranu.

Ljubitelji kulture uživaće u muzeju Fabre, gdje mogu vidjeti evropska djela od renesanse do danas, kao i čitavo jedno krilo muzeja posvećeno savremenom umjetniku Pjer Sulaž.

Ako u Monpelje planirate da idete tokom ljeta, godišnji muzički festival Radio France Music Festival dovodi najbolje međunarodne izvođače i organizuje stotine koncerata klasične muzike, opere, džeza ili DJ muzike – uglavnom besplatne.

Stavanger, Norveška

Stavanger je poznat kao naftno središte Norveške od otkrića polja Ekofisk krajem 60-ih godina prošlog vijeka. Naknadna otkrića nafte u Sjevernom moru Norvešku su pretvorili od siromašnog evropskog rođaka u jednu od najbogatijih zemalja svijeta. Stavanger je takođe postao jedna od glavnih destinacija u Norveškoj za ljubitelje hrane, a može da se pohvali i sa čak dva restorana sa Mišelin zvjezdicom. Oni koji vole više da pojedu će uživati u ručku u Spiserietu, koncertnoj dvorani s fantastičnim pogledom na fjordove i planine, ili u Fisketorgetu, odličnom ribljem restoranu u luci.

Za večeru je dobar izbor Matbaren by renaa, ležerni bistro sa kreativnim menijem prepunim lokalnih namirnica. Ako vas zanima jedinstveno japansko-norveško iskustvo, u restoranu Sabi Omakase šef kuhijne Rodžer Asakil koristi Edomae, prastaru metodu izrade sušija koja se cijeni u čitavom svijetu.

Stavanger je iznenađujuće umjetnički grad, s muzejom savremene umjetnosti Kunstmuseum i živahnom zajednicom umjetnika čija su djela često otvorena za javnost. Ne smije se propustiti ni muzej Petroleum, gdje preko interaktivnih ekrana možete da saznate kako se formiraju plin i nafta, kako se pronalaze resursi ispod morskog dna i kako se odvija proizvodnja i bušenje.

Vigo, Španija

Ribarska luka Vigo u Galiciji na sjeveru Španije ponosi se antičkim rimskim ostacima, neoklasičnim crkvama, starim gradom – i najboljom hobotnicom koju ćete ikada probati.

Možete i da odsjednete u hotelu NH Collection Vigo koji gleda na luku. Muzej savremene umjetnosti MARCO smješten je u bivšem zatvoru i sudu. Nema trajnu kolekciju, ali ima redovne izložbe.

Iz Viga možete da odete na kratki dnevni put trajektom do obližnjih ostrva. Prekrasan Islas Cies s plažom Playa de Rodas opisan je kao “najljepša plaža na svijetu” sa tirkiznom vodom i bijelim pijeskom.

Talin, Estonija

U Talinu živi manje od pola miliona ljudi, ali ima šarm mnogo većih gradova. Mnoštvo muzeja i galerija, istorijski grad, snažna gastro kultura i duga pješčana plaža, samo su neke od atrakcija Talina. Ne smijete da propustite šetnju šarmantnim popločanim ulicama starog grada, a tik izvan zidina nalazi se muzej KGB-a u hotelu Viru. Za vrijeme SSSR-a, Viru je bio glavni hotel za strane posjetioce, a nadzirao ga je KGB, pogotovo zvanično nepostojeći 23. sprat. Sobe su ostale zamrznute u vremenu i kao takve nude pogled u prošlost, a možete da proučite nevjerovatnu kolekciju špijunskih predmeta.

Morate da posjetite umjetnički centar Kai u bivšem brodograditeljskom području Noblessner, kao i umjetničku galeriju Tallinn Art Hall u centru grada i međunarodno poznat centar za umjetničku fotografiju Fotografiska, gdje se nalazi i odličan restoran na krovu.

Za zaista jedinstveno umjetničko iskustvo, posjetite muzej Flo Kasearu, umjetnički projekat Flo Kasearu u njenoj kući, podrumu, tavanu i dvorištu.

Gazijantep, Turska

Za ljubitelje istorije, Gazijantep je prava poslastica: antički šarm tog grada sastoji se od kulturnih, religioznih i gastronomskih blaga koja se protežu čak 6.000 godina. Gazijantep je smješten na jugoistoku Turske, na istorijsko-trgovačkoj ruti pored granice sa Sirijom. Grad je bio na granici nekoliko civilizacija i zaista je fascinantna destinacija za posjetiti.

Ne smijete da propustite muzej Zeugma u kojem se nalazi jedna od najvažnijih svjetskih kolekcija mozaika, uglavnom otkrivenih na antičkom rimskom nalazištu Belkıs-Zeugma.

Možete da prespavate u centru starog grada, u porodičnom butik hotelu Aynur Hanim Konagi Butik, gdje ćete uživati u fantastičnom turskom doručku.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci