• Vijesti
  • Ekonomija
  • Francuski ministar finansija: Era jeftinog novca je završena

Francuski ministar finansija: Era jeftinog novca je završena

Francuski ministar finansija: Era jeftinog novca je završenaFrancuski ministar finansija: Era jeftinog novca je završena
Strah od agresivnog povećanja kamatne stope Federalnih rezervi

Le Mer je rekao za tv stanicu Frans 2 da će Francusku koštati nekoliko milijardi eura da otplati dug tržištu po osnovu obveznica, što, kako je istakao, govori o tome koliko je važno držati se „uravnotežene i koherentne“ fiskalne politike, prenosi Reuters, javlja Tanjug.

Akcije na američkoj berzi su pale u ponedjeljak, pri čemu se glavni indeks S&P 500 nalazi na silaznom putu, odnosno na takozvanom “medvjeđem” tržištu, jer raste strah da će očekivano agresivno povećanje kamatne stope Federalnih rezervi gurnuti ekonomiju u recesiju.

Evropska centralna banka (ECB) je prošle nedjelje okončala svoj dugotrajni program podsticaja i saopštila da će sljedećeg mjeseca podići svoje ključne kamatne stope prvi put od 2011. godine, nakon čega će uslijediti potencijalno još veće povećanje u septembru.

ECB, suočena sa rekordnom inflacijom u eurozoni od 8,1 odsto koja i dalje raste, strahuje sada od širenja inflatornih uticaja koji bi mogli da izazovu teško zaustavljivu spiralu cijene-plate, koja bi označila novu eru “tvrdoglavo visokih cijena”.

Podaci objavljeni prošlog mjeseca pokazuju da je francuska ekonomija neočekivano pala u prvom tromjesečju, jer su potrošači smanjili kupovine zbog naglog skoka inflacije koja je u maju dostigla rekordno visoku stopu od 5,8 odsto na godišnjem nivou.

Ipak, Le Mer je rekao da očekuje da će Francuska zabilježiti ekonomski rast u 2022. godini.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services