Skip to main content

Gejts: Kriptovalute i NFT su prevara, temelje se na teoriji većih budala

Gejts: Kriptovalute i NFT su prevara, temelje se na teoriji većih budala
 „Ti trendovi digitalne imovine sto posto se temelje na ‘teoriji većih budala“, rekao je Gejts, prenosi CNN Business.

Gejts se referisao na teoriju prema kojoj se ponekad može zaraditi kupovinom precijenjene imovine ako se ta imovina kasnije može prodati po još većoj cijeni.

“Jedna “budala” bi u tom slučaju mogla kupiti preskupu imovinu, nadajući se da je može prodati “većoj budali” od sebe i tako uzme zaradu. To može funkcionisati sve dok ima dovoljno “budala” spremnih platiti više. Ali kad više niko ne želi kupovati, niz se prekida i slijedi značajan pad cijene.”

Gejts je rekao da se ne trguje kriptovalutama i narugao se NFT-ovima Bored Apes, šaleći se da će “skupe digitalne slike majmuna veoma poboljšati svijet”. Umjesto toga, Gejts kaže da preferira staromodna ulaganja.

Bitkoin i ostale kriptovalute u slobodnom padu

„Naviknut sam više na ulaganja u imovinu, poput farmi koje imaju proizvodnju ili kompanije koje nude stvarne proizvode“, rekao je on.

Gejtsove izjave dolaze u trenutku kada su bitkoin i druge kriptovalute u slobodnom padu. U novembru 2021. godine bitkoin je dosegao vrhunac od 69.000 dolara. Od tada najvrjednija svjetska kriptovaluta izgubila je dvije trećine svoje vrijednosti i danas dosegla oko 20.000 dolara. Samo od prošle sedmice pad je oko 25 posto.

Gejts je i ranije bio skeptičan prema kriptovalutama. U intervjuu za Blumberg 2021. Gejts je rekao da je jedno kad Ilon Mask i Tesla ulažu u bitkoin, a drugo kad prosječni ulagači slijede njegov primjer.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci