Skip to main content

Kredit iz vremena SFRJ: Budžetom predviđeno izmirenje duga od četiri miliona dolara Libiji

Kredit iz vremena SFRJ: Budžetom predviđeno izmirenje duga od četiri miliona dolara LibijiKredit iz vremena SFRJ: Budžetom predviđeno izmirenje duga od četiri miliona dolara Libiji
Foto: Ilustracija

Kako se navodi, Crna Gora oduvijek je imala prijateljske odnose sa Libijom.

“U prethodnom periodu zabilježeni su značajni kontakti najviših državnih zvaničnika. Nedavno su se, u Vašingtonu, 12. oktobra, sastali ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministar finansija u Vladi nacionalnog jedinstva Libije Kalid Al Mabrouk. Ministri su razgovarali o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje između dvije prijateljske zemlje, naročito u oblastima poljoprivrede i energetike. Tom prilikom postignut je i konačan dogovor o regulisanju decenijskog duga koji Crna Gora ima prema Libiji, a koji će biti izmiren u najkraće mogućem roku”, piše u dokumentu Vlade.

Kako se navodi, dug Crne Gore prema Libiji datira iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Nastao je po osnovu kredita u iznosu od 150 miliona dolara, koji je država Libija odobrila SFRJ za uvoz libijske nafte. Sporazum o kreditu zaključen je između između Centralne banke Libije i Narodne banke Jugoslavije 1. jula 1981. godine, za koji je garanciju izdala Vlada SFRJ. Kredit je i cjelini iskorišćen za uvoz nafte.

Tu je i kredit u iznosu od 70 miliona dolara koji je zaključen početkom avgusta 1975. godine za potrebe Jugoslovenskog naftovoda, za koji je takođe Narodna banka Jugoslavije izdala garancije.

Iz Vlade napominju da je u skladu sa odredbama Sporazuma o razgraničenju finansijskih prava i obaveza između Srbije i Crne Gore, potpisanog 10. juna 2006. godine utvrđen ključ za raspodjelu nealociranih finansijskih prava i obaveza u srazmjeri 94,12 odsto Srbija i 5,88 odsto Crna Gora.

“Ukupan iznos duga Crne Gore prema libijskoj strani, nakon umanjenja 75 odsto kamate, iznosi 4.003.092,74 dolara i bio bi plaćen jednokratno, najkasnije 60 dana nakom stupanja na snagu sporazuma. Zakonom o budžetu za 2022. godinu Ministarstvo finansija planiralo je otplatu duga prema Libiji”, navedeno je u dokumentu Vlade.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci