Skip to main content

privredni sud

Milov sestrić tužio IRF, zastupa ga majka Ana!

Milov sestrić tužio IRF, zastupa ga majka Ana!


Pred Privrednim sudom Crne Gore vode se predmeti protiv vladinog Investiciono razvojnog fonda (IRF) pokrenuti putem dvije tužbe kompanije “DP Hotel Facility”, koja je u vlasništvu Edina Kolarevića, sestrića sada bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.
Pred Privrednim sudom Crne Gore vode se predmeti protiv vladinog Investiciono razvojnog fonda (IRF) pokrenuti putem dvije tužbe kompanije “DP Hotel Facility”, koja je u vlasništvu Edina Kolarevića, sestrića sada bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.


Milov sestrić tužio IRF, zastupa ga majka Ana!
Kolarević – Foto: Press

Radi se o kompaniji koja je 16. februara 2018. godine od IRF-a dobila kredit od pet miliona eura za finansiranje izgradnje hotela i tri depadansa, u vrijeme kad je čelnik fonda bio Zoran Vukčević, funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS).

Novi Odbor direktora IRF-a imenovan je 29. decembra 2020. godine. Na konsitutivnoj sjednici održanoj 13. januara 2021. godine funkcioner Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović imenovan je za predsjednika Odbora direktora fonda, dok je 14. januara Irena Radović stupila na dužnost direktorke fonda.

Prema podacima portala PRESS, ubrzo nakon promjene menadžmenta IRF-a utvrđeni su brojni problemi kad je u pitanju odobreni kredit Kolarevićevoj firmi.

Od samog starta evidentirane su problematične aktivnosti.

Hronologija:

16.02.2018: Odbor direktora IRF, na čijem je čelu Vukčević, odobrava kredit od pet miliona eura start-up preduzeću “DP Hotel Facility”, posredstvom kreditne linije kojom je redovno propisano odobrenje do 50 hiljada. Vukčević koristi diskreciono pravo OD da odobri iznos od pet miliona eura.

29.12.2020: Na dan kad je Vlada donijela odluku o razrješenju OD IRF, na čelu s Vukčevićem i imenovanju novog OD IRF, stari OD na čelu sa Vukčevićem odobrava direktni dugoročni kredit u iznosu od 1.4 miliona eura za preduzeće “DP Hotel Facility” (Preduzeće “DP Hotel Facility” doo je prethodno podnijelo zahtjev za finansiranje nabavke trajnih obrtnih sredstava u iznosu od 1,400,000 eura na period od sedam godina – uključujući dvije godine grejsa).

Analizom dostavljene dokumentacije, sagledavanjem problema u poslovanju, analizom prethodne saradnje sa IRF-om u smislu kršenja odredbi osnovnog Ugovora i pratećih Anexa, stručne službe IRF uključujući Kreditno – garantni odbor odbile su da podrže finansiranje predmetnog zahtjeva i sa zaključkom “ne preporučuje se” kreditni predlog je poslat na finalno razmatranje članovima Odbora direktora na čelu s Vukčevićem.

U vezi sa predmetnim aranžmanom IRF se u više navrata obraćao Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), na čijem je čelu guverner Radoje Žugić, zbog utvrđenih limita izloženosti po pojedinačnom klijentu, a sve u skladu sa aktom CBCG od 16.09.2020. godine (s potpisom Žugića) kojim je zabranjeno dodatno finansiranje ovakvih klijenata.

Nakon, navodnog, pritisaka Kolarevića u saradnji s guvernerom CBCG (umjesto kojeg se na dopise potpisuje direktor kontrole banaka), te nekoliko uzajamnih dopisa između CBCG i IRF-a – “zelenim svjetlom” od strane CBCG za odobrenje predmetnog aranžmana uprkos prethodnoj eksplicitnoj zabrani s potpisom Žugića za sve veće izloženosti od 16.09.2020. godine, a uprkos protivljenju stručnih službi Odbor direktora IRF na čelu sa Vukčevićem je dana 29.12.2020. godine donio odluku o odobrenju dugoročnog kreditnog aranžmana za nabavku obrtnih sredstva u iznosu od 1,4 miliona eura na period od 84 mjeseca (uključujući grejs period od 24 mjeseca).

Nova uprava IRF je od sredine januara, kada je preuzela rukovođenje institucijom insistira na ispunjenju definisanih uslova za zaključenje Ugovora o kreditu, te zbog neispunjenja uslova ovaj kredit nije nikad realizovan.

30.12.2020: Uprkos tome što je dan ranije na sjednici Vlade Crne Gore donesena Odluka o imenovanju novog Odbora direktora IRF, Zoran Vukčević je potpisao Aneks br 4 Ugovora o kreditu od pet miliona iz 16. februara 2018. godine, kojim je uprkos neizmirivanju dugovanja prema IRF-u i brojnim neispunjenim uslovima Edinu Kolareviću dat reprogram, kojim mu je omogućeno produženje grejs perioda još 24 mjeseca, kao i produženje roka otplate za kredit od pet miliona na dodatnih 24 mjeseca.

Sve vrijeme Kolarević nije plaćao ni cent kredita ni IRF-u.

Dolaskom novog rukovodstva vladinog fonda, zbog neispunjenja uslova i obaveza korisnika kredita – firme “DP Hotel Facility” 5. februara 2021. godine reprogram kredita od pet miliona eura, koji je odobren od strane starog menadžementa i potpisan-zaključen aneksom od 30. decembra 2020. godine, potpisima Irene Radović i Velizara Kaluđerovića, stavljen je van snage.

Time je neurednom klijentu koji nije izmirivao obaveze ukinuto produženje grejs period za još 24 mjeseca, kao i produženje roka otplate za kredit od pet miliona eura na dodatna 24 mjeseca.

Ubrzo je stigla prva tužba Privrednom sudu, preko majke Edina Kolarevića – tačnije advokatske kancelarije Ane Đukanović, ali i tužba koju potpisuje beogradska advokatska kancelarija, odnosno advokat Igor Martinović.

U tužbama se navodi da je postupkom IRF-a Edin Kolarević ostao bez subvencije Ministarstva ekonomije (turizma) u vrijednosti 315 hiljada eura, kao i da dodatni kredit u iznosu 1,4 miliona eura odobren od strane starog menadžementa IRF 29. decembra 2020. godine nikad nije realizovan pod novom upravom.

Suđenje je u toku kod sudije Faruka Mušovića.

U Upravi za nekretnine može se vidjeti da se kompanija “DP Hotel Facility”, sa majkom firmom “Serzman incorporated”, vodi kao vlasnik turističkog kompleksa “Dobrota Palazzi” kod Kotora vrijednog oko 20 miliona eura.

U okviru tog turističkog naselja je hotel sa pet zvjezdica – Allure Palazzi Kotor Bay, koji ima 89 modernih i udobnih soba i 10 vila.

Turistički kompleks Edina Kolarevića


Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci