• Vijesti
  • Ekonomija
  • Milović: Stečajni postupci sprovođeni po razrađenoj šemi

Milović: Stečajni postupci sprovođeni po razrađenoj šemi

Milović: Stečajni postupci sprovođeni po razrađenoj šemiMilović: Stečajni postupci sprovođeni po razrađenoj šemi
Foto: Agencije

Sagovornici TVCG očekuju da javnost dobije konkretne informacije i da se povuku konkretni potezi- da se u budžet vrati sve što je, kako kažu, oteto.

Hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, kojeg je na tu funkciju imenovala bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, veliki je udar na stečajnu mafiju, kaže bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde Andrej Milović.

Pojašnjava šemu po kojoj su navodno radili.

„Početak prevare se odnosi na to da oni prvo varaju sa PRI sistemom, to je taj elektronski sistem na osnovu kojeg oni dodjeljuju predmete sudijama, gdje oni u računarskom sistemu isključuju sudije koje nijesu podobne i dio toga. Drugi korak je da stečajni sudija odredi stečajnog upravnika, ponovo se iz njihove grupe vrši izbor, on dodijeli predmet čovjeku koji je blizak njima“, objašnjava Milović.

Kad postoji predsjednik suda, sudija i podoban stečajni upravnik, onda se, kako kaže Milović ide dalje, i nakon popisa imovine unajmi firma za zaštitu, a to je obično bila jedna od nekoliko kompanija iz Nikšića.

„Onda on isplaćuje fakturu, to su obično 50, 60 ili 70 hiljada zavisno koliko traje postupak, i onda to isplaćuju zavisno od predmeta i to zajednički dijele. Jedna od šema je bila gdje je bilo prostora, da priznaju nepostojeća podraživanja“, kaže Milović.

Način na koji su radili poznat je, kaže Milović, godinama. Ipak, nije bilo potrebe da i on podnosi krivičnu prijavu, jer je njih u fiokama Tužilaštva bilo i previše. Jednu su još 2019. podnijeli iz MANS-a.

„Kada je u pitanju Solana, ja ću vam reći da je čak 15 tendera bilo raspisano, i da su stečajni upravnici čak nekoliko njih koji su se promijenili na tom postupku u kontinuitetu nudili na prodaju imovinu koja nije u vlasništvu Solane. I MANS je podnosio krivične prijave protiv tih stečajnih upravnika. Onda kad je gospodin Jovanić rekao da je on provjerio postupak i rekao da je sve u redu, onda smo bili prinuđeni i da podnesemo krivičnu prijavu i protiv njega“, ističe Dejan Milovac iz MANS-a.

Zakazali su nadležni, jasni su naši sagovornici. Zato od nove Vlade očekuju političku podršku, a od pravosuđa da pravda bude zadovoljena.

„Da konačno konkretan novac bude vraćen građanima Crne Gore. Da imamo jasnu cifru zbog koje je neko otišao u zatvor. Cifru koliko je zapravo crnogorska ekonomija u ovom slučaju oštećena i da li će i kada taj novac biti vraćen“, kaže Milovac.

Milović dodaje da nije dovoljno da samo imamo satisfakciju što će neko biti u zatvoru.

„Potrebno je da finansijske istrage krenu na članove njihovih porodica, bližu i širu rodbinu, da bismo im uzeli ono što su od Crne Gore oteli“, naglašava Milović.

A da bi se to uradilo malo je jedan Vladimir Novović.

„Nama je potrebno da iskopiramo još 10 Vladimira Novovića i još 10 specijalnih tužilaca i da imamo finansijske eksperte“, kaže Milović.

I zato- država mora mnogo više da uloži u crnogorsko pravosuđe i Tužilaštvo. Što prije to uradi, prije ćemo, zaključuju naši sagovornici, dobiti epilog i ove afere.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services