Skip to main content

Saopštili iz resora Ibrahimovića

MKI poslalo upozorenje, Eni i Novatek isplatili šest miliona eura

MKI poslalo upozorenje, Eni i Novatek isplatili šest miliona eura


Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) naplatilo je od italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek šest miliona eura zbog odustajanja od daljeg istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, dok će preostalih šest miliona eura, shodno ugovoru, naplatiti narednih dana. To su „Danu“ saopštili iz resora na čijem čelu je Ervin Ibrahimović.
Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) naplatilo je od italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek šest miliona eura zbog odustajanja od daljeg istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, dok će preostalih šest miliona eura, shodno ugovoru, naplatiti narednih dana. To su „Danu“ saopštili iz resora na čijem čelu je Ervin Ibrahimović.MKI nije aktiviralo garanciju, već je poslalo upozorenje, nakon čega je konzorcijum uplatio polovinu novca na koji država Crna Gora ima pravo nakon odustajanja od daljeg istraživanja našeg podmorja.

„MKI kao resorno ministarstvo za ugljovodonike, u saradnji sa Upravom za ugljovodonike prati realizaciju ugovorenih obaveza prve faze istraživanja zaključenim sa firmama Eni i Novatek te vas u tom smislu obavještavamo da su u fazi finalizacije pravo-finansijski aspekti ugovora. Koristimo priliku da informišemo javnost da je 13.9. istekla prva faza istraživanja koja je podrazumijevala istraživanja na dvije bušotine. Za oba zadatka iz prve faze istraživanja, kompanije Eni i Novatek su položile bankarske garancije, i to 73 miliona za prvu bušotinu i 12 miliona za drugu. Kako je po nalazu Uprave za ugljovodonike, prva bušotina uspješno odrađena, dok su kompanije odustale od istraživanja na drugoj, Vlada je donijela odluku da smanji iznos garancije u iznosu od 73 miliona, a uđe u proces naplate 12 miliona, koji se odnose na bušotinu broj dva koja nije realizovana“, pojasnili su iz MKI.

Istakli su da su se odmah po završetku roka za prvu fazu odbratili firmama Eni i Novatek, kako bi shodno ugovoru i položenim garancijama u roku od 10 dana izmirili iznos od 12 miliona eura, kako ne bi garancije bile aktivirane.

„Kao društveno odgovorne firme odmah po prijemu upozorenja, jedna uplata od šest miliona eura je uplaćena u državni budžet, dok se druga uplata očekuje ovih dana“, precizirali su iz MKI.

Naglasili su da je MKI kao razuman partner postupilo u skladu sa poslovnom etikom, ali i u skladu sa ugovorenim obavezama, i ni u jednom trenutku nije dovelo u problem ni državu Crnu Goru, ali ni firme-partnere u poslu.

„Važno je da iz ovog posla država Crna Gora izađe zadovoljna, da zaštiti svoje interese, ali nam je isto tako važno da se ispoštuju sve odredbe ugovora. Važno prije svega, kako ne bi ugrozili pravni posao, ali ne manje važno da sačuvamo reputaciju i kredibilitet države i njenih institucija. MKI sprovodi sve potrebne radnje, kako bi iz ovog pravnog posla Crna Gora izvukla maksimum, i kako bi pored zaštite svojih interesa u konkretnom slučaju, u budućem periodu mogla da računa na renomirane investitore-partnere. U konačnom, moramo biti svjesni da svi zajedno kreiramo poslovni i investicioni imidž naše zemlje, jednaku odgovornost imaju i mediji i društvo u cjelini. Ostaje da se zapitamo, da li smo svi svjesni toga“, poručili su iz resora koji od kraja aprila vodi Ervin Ibrahimović.

Istražno bušenje je rađeno sa platforme Topaz Driler. Ova platforma je u Crnu Goru stigla prošle godine u martu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci