Skip to main content

Monstat: Podaci o prosječnoj cijeni stanova nijesu greška i nijesu izvučeni iz konteksta

Monstat: Podaci o prosječnoj cijeni stanova nijesu greška i nijesu izvučeni iz kontekstaMonstat: Podaci o prosječnoj cijeni stanova nijesu greška i nijesu izvučeni iz konteksta
Ilustracija – Foto: Home4you

Naglašavaju da je cilj istraživanja “Cijene stanova u novogradnji“ mjerenje nivoa cijena kvadratnog metra stana u novogradnji.

“Prema metodologiji u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokretnosti: poslovni objekti, zemljište i drugo”, objašnjavaju iz Monstata.

Kako su dodali, cilj istraživanja o prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji nije mjerenje cijena kao odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već mjerenje nivoa cijena prodatih stanova u novogradnji za koje su zaključeni kupoprodajni ugovori.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji zavisi od broja, površine i cijene prodatih stanova po opštinama i njihovog učešća u ukupnom broju i vrijednosti stanova u novogradnji”, navode iz MONSTAT-a.

Dalje navode da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u četvrtom kvartalu 2021. godine u sjevernom regionu iznosila 1.399 eura i veća je za 11,9 odsto u odnosu na treći kvartal 2021. godine, dok je za 82,6 odsto veća u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine.

“Naime, u četvrtom kvartalu 2021. godine, u sjevernom regionu, shodno dobijenim izvještajima od strane izvještajnih jedinica navedenog istraživanja, a to su privredni subjekti koji prodaju stanove, realizovano je više ugovora o kupoprodaji u odnosu na treći kvartal 2021. godine, čija je prosječna cijena u posmatranom kvartalu znatno veća u odnosu na treći kvartal 2021. godine. Takođe, treba imati u vidu da porast cijene čak i iz jednog realizovanog ugovora može značajno uticati na povećanje prosjeka”, ističu iz MONSTAT-a.

Zaključuju da je značajan uticaj na povećanje prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji, u sjevernom regionu, u četvrtom kvartalu 2021. godine u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, imao izostanak stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci