Skip to main content

Mulešković: Povećanje cijena hrane i energenata od septembra

Mulešković: Povećanje cijena hrane i energenata od septembraMulešković: Povećanje cijena hrane i energenata od septembra
Foto: Pobjeda

On je kazao da će dodatno povećanje cijena hrane i energenata uslijediti od septembra, a govorio je i o neophodnosti da Crna Gora produkuje domaće proizvode.

„Imali smo najave oko platnog prometa, ali volio bih da su se desile neke konkretnije stvari osim najave da će se raditi na tome. Direktan platni promet  značajno olakšava poslovanje i smanjuje troškove, bitan je za privredu“, kazao je on i dodao da je dobra vijest najava da će Srbija nastaviti izvoz u Crnu Goru  „jer nećemo imati problema za nabavku osnovnih životnih namirnica“.

Mulešković je kazao da je rat u Ukrajini tačka koja je promijenila ekonomske odnose u svijetu i u ekonomskom smislu uvela ga u jedan neizvjestan period.

„Ušli smo u jedan problem energenata, imamo neizvjesnost na tom polju a evropska zajednica nije pronašla alternativna tržišta za sve te proizvode. Od septembra se očekuje porast cijena, Evropa ima zaliha do septembra, tad će uslijediti dodatni porast cijena, povećaće se potreba za energentima do koje dolazi sa hladnijim vremenom“, kazao je on. .

Govoreći o Inicijativi Otvoreni Balkan Mulešković je kazao da je svako umrežavanje dobro,  ali da se o ovom pitanju mora otvoriti širok koncenzus te da postoji direktan niz izazova za CG po ovom pitanju. .

„Crna Gora je zemlja koja je uskladila  većinu zakona sa  Evropskom unijom, i mi ako želimo da pristupimo OB moramo uskladiti zaknodavstvo sa zemljama koje nijesu u procesu pregovora, sa zemljama koje imaju određene teritorijalne i političke probleme i sa zemljama koje su proizvodno mnogo jače od Crne Gore. Najveću korist imala bi Srbija koja bi na bolji način mogla da plasira svoje proizvode. Mi nismo spremni da primimo veći broj proizvoda iz Srbije jer ćemo na taj način ugroziti nacionalne proizvode. Moramo malo više da vodimo računa da produciramo naše domaće proizvode, jer bez toga nema napretka. Ova kriza je to jasno pokazala, jer smo uvozno zavisni“, poručio je Mulešković.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci