Skip to main content

stručnjaci upozoravaju

Nova sezona, stari problemi

Nova sezona, stari problemi


Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa starim problemima, upozoravaju stručnjaci.
Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa starim problemima, upozoravaju stručnjaci.


Nova sezona, stari problemi
Ilustracija, foto: Freepik

Turistička sezona ponovo se suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

“Problem je radna snaga, odnosno nekoordinacija akademskog sektora sa dijela koji se odnosi na tržište. Zatim cijene, diskrepance prevashodno u privatnom smještaju i u ugostiteljskim uslugama u odnosu na ono što se percipira kao kvalitet. Infrastruktura, prevashodno mislim na avio-dostupnost jer je Crna Gora u gro dolazaka dominantna avio-destinacija”, kazao je Županović.

Foto: Gradski

Problem je, dodaje Županović, nedostatak visokoplatežnih turista.

Visoko platežni gosti koji ostavljaju gro novca na destinaciji su definisani kao MICE – poslovni gosti, što znači da se mora graditi više hotela sa kongresnim salama. I sa druge strane, sportski turizam, jer prema istraživanju Međunarodnog olimpijskog komiteta – 92 odsto gostiju čine što učesnici, što gledaoci iz te sfere.

Maksimalno 25 odsto smještajnog kapaciteta je u hotelima, zbog čega je neophodna drugačija struktura ukupnog smještaja, kaže Županović.

Istovremeno, iz Ministarstva turizma su tražili Ministarstvu vanjskih poslova uspostavljanje privremenog viznog režima za dolazak turista koji su prepoznati kao visokoplatežni gosti iz Saudijske Arabije, Kazahstana, Uzbekistana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jermenije.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci