• Vijesti
  • Ekonomija
  • Ogromna potražnja za pšenicom: Svijet ima rezerve samo za 27 dana

Ogromna potražnja za pšenicom: Svijet ima rezerve samo za 27 dana

Ogromna potražnja za pšenicom: Svijet ima rezerve samo za 27 danaOgromna potražnja za pšenicom: Svijet ima rezerve samo za 27 dana
Foto: Ilustracija

Ukrajina i Rusija učestvuju sa oko 29 odsto u ukupnom svjetskom izvozu pšenice, piše Rojters.

Cijena pšenice na Čikaškoj berzi iznosi danas 11,34 dolara za bušel (27,2 kilograma) i viša je za 40 posto nego na početku ove godine.

Rat u Ukrajini prijeti globalnim zalihama hljebnog zrna, jer se smanjuju zalihe velikih izvoznika kao što su Sjedinjene Države i Evropska unija, potkopavajući njihovu sposobnost da intervenišu u vremenima krize.

Zalihe velikih izvoznika pšenice – EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana – pašće na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona do kraja sezone 2021/22, prema procjeni Međunarodne agencije za žita (IGC).

Oni sada učestvuju sa samo jednom petinom u globalnim zalihama, što je u odnosu na procijenjenu svjetsku potrošnju, koja iznosi 781 milion tona, dovoljno da se svijet hrani samo 27 dana.

Takođe postoji zabrinutost da bi aktuelna kriza mogla da spriječi poljoprivrednike u Rusiji i Ukrajini da posiju žitarice ovog proljeća, što bi donijelo još veći pritisak na globalno snabdjevanje.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services