Skip to main content

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore skoro dvije milijarde

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore skoro dvije milijardeSpoljnotrgovinska razmjena Crne Gore skoro dvije milijarde
Foto: Ilustracija

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 382,7 miliona eura, što je 89 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 48 odsto i iznosio je 1,6 milijardi eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 23,8 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 18,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva, u iznosu od 128,6 miliona eura, koje čine električna energija 118,4 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 329,8 miliona eura, koje čine drumska vozila 100,1 milion eura, električne mašine, aparati i uređaji 58,9 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Švajcarska sa 90 miliona eura, Srbija sa 65,9 miliona eura i Bosna i Hercegovina 54 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 268,1 milion eura, Kina sa 145,8 miliona eura i Grčka sa 132,9 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci