Skip to main content

U Britaniji moguća organizovana isključivanja struje

U Britaniji moguća organizovana isključivanja struje
Prema „razumnog scenariju najlošijeg slučaja“ britanske vlade, nedostatak kapaciteta električne energije mogao bi iznositi oko šestine vršne potražnje, i to čak i nakon što su u pogon hitno stavljene elektrane na ugalj, prenosi SEEbiz.

Prema tim prognozama, zajedno s ispodprosječnim temperaturama i smanjenim uvozom električne energije iz Norveške i Francuske, Velika Britanija bi se u januaru mogla naći u situaciji u kojoj će možda na četiri dana trebati pokrenuti hitne mjere za uštedu gasa, navodi se u izvještaju.

Ministarstvo poslovne, energetske i industrijske strategije nije odmah Reutersu odgovorilo na zahtjev za komentar.

Bloombergova vijest dolazi nakon što je centralna britanska banka prošle sedmice upozorila da je Britanija na putu dugotrajne recesije, budući da dosad nezabilježeno visoke cijene energije podstiču godišnju inflaciju prema 13 odsto, a bilo kakav politički odgovor na to ometa trka za izbor novog premijera 5. septembra.

Dok evropske vlade nastoje smanjiti upotrebu gasa i povećati zalihe nakon ruske invazije na Ukrajinu, britanska vlada podijeljena je u zaraćene tabore, predvođene s jedne strane ministarkom vanjskih poslova Liz Truss te s druge bivšim ministrom finansija Rishi Sunakom, koji su se u kampanji za mjesto sljedećeg britanskog premijera sukobili oko toga kako odgovoriti na potencijalnu krizu s električnom energijom.

Dobrotvorne organizacije, poslovna udruženja i političari pozvali su Truss i Sunaka da iznesu mjere pomoći kako bi pomogli Britancima da se nose s prognoziranim 82-postotnim rastom cijena energije u oktobru.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci