Skip to main content

Za projekte SOLARI 3000+ i SOLARI 5000+ izdvojeno 30 miliona eura

Za projekte SOLARI 3000+ i SOLARI 5000+ izdvojeno 30 miliona euraZa projekte SOLARI 3000+ i SOLARI 5000+ izdvojeno 30 miliona eura
Foto: EPCG

Ugovor su, u ime IRF-a potpisali predsjednik upravnog odbora Investiciono razvojnog fonda Velizar Kaluđerović, izvršna direktorica Irena Radović i Nikola Milosavljević, direktor sektora za kredite a u ime EPCG predsjednik odbora direktora Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i glavni finansijski direktor Miro Vračar.

„Potpisivanje ugovora za finansiranje projekta SOLARI 3000 i 500+ sa Investiciono razvojnim fondom veoma je značajno za našu kompaniju. Podsjećam, da će u okviru ovog projekta biti otvoreno na stotine novih radnih mjesta, dok će na hiljade naših potrošača imati manje račune za utrošenu električnu energiju. Koristim ovu priliku da još jednom pozovem građane Crne Gore da konkurišu za projekat SOLARI, jer smatramo da će u zelenoj tranziciji pobjednik biti onaj koji će moći da proizvodi električnu energiju. Čestitam poslovodstvu EPCG, jer je odrađen veliki i dobar posao“, rekao je Đukanović.

Proces odabira finansijske institucije bio je transparentan, na međunarodni javni poziv za obezbjeđenje finansijskih sredstava za finansiranje projekta „Solari 3000+” i „Solari 500+“, koji je Elektroprivreda Crne Gore raspisala 2. avgusta, prijavilo se osam zainteresovanih institucija.

„Investiciono razvojni fond je, kao državna institucija, prepoznao veliki značaj ovog projekta. Izuzetno je važno da pratimo efekte projekta SOLARI koji će doprinijeti snaženju standarda građana naše države, a i doprinijeti novom zapošljavanju. IRF je zato podržao projekat Solari sa najnižom kamatnom stopom u istoriji ove institucije. Na ovaj način mi smo, pored podrške EPCG kao državnoj kompaniji, dali jasnu podršku i brojnim malim i srednjim preduzećima koja će kroz učešće u projektu Solari ostvariti značajne benefite. Nadam se da će u narednom periodu biti puno novih projekata gdje će IRF sa zadovoljsvom partnerski učestvovati“ istakla je, Radović.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, istakao je da je ovo istorijski trenutak ne samo za EPCG, već i za cjelokupno društvo.  Izrazio je zadovoljstvo što je partner u projektu baš IRF, uz nadu da u budućnosti zajedno razvijati i brojne druge projekte zelene energije.

„Mi smo u protekloj godini uspjeli da obezbjedimo energetsku stabilnost, a nadam se da ćemo uz razvoj ovakvih projekata, vezanih za proizvodnju solarne energije, uspjeti da postanemo i regionalni gigant kada su u pitanju preduzeća koja se bave proizvodnjom i isporukom električne energije. Zahvaljujem se IRF i nadam se da je ovo početak naše uspješne saradnje. Pozivam još jednom građanje Crne Gore da se uključe u ovaj projekat , jer je on projekat budućnosti“, naveo je Rovčanin.

Svoje zadovoljstvo partnerstvom sa IRF-om iskazao je i glavni finansijski direktor EPCG, Miro Vračar:

„Ovo je dan od istorijskog značaja za energetski sektor kao i za sve građane Crne Gore, jer projekat SOLARI predstavlja investiciju koja doprinosi poboljšanju standarda u državi, zato pozivam potrošače da se uključe i postanu proizvođači-potrošači“, istakao je Vračar.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+, vrijedan 30 miliona eura, predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina.

Interesovanje za projekat od 1. novembra 2021. godine kada je raspisan javni poziv je prevazišlo sva očekivanja, a brojka od 14.500 prijavljenih domaćinstava i pravnih lica, opredijelilo nas je da odmah pokrenemo i 70 miliona eura vrijedan projekat “Solari 5000+”, kojim će se obuhvatiti još 4000 indivindualnih i 500 kolektivnih stambenih zgrada te 500 preduzeća i javnih ustanova.

“Potrošači koji ispune uslove neophodne za korišćenje energije sunca, učešćem u projektu u prilici su da od potrošača i kupaca postanu proizvođači električne energije, da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe, a eventualno ostvarene viškove prodaju nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji. Dakle, otvara im se mogućnost znatnih energetskih i ekonomskih ušteda bez štetnog uticaja na prirodu”, zaključuje se u saopštenju.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci