Skip to main content

Afera oko prisluškivanja potresa Grčku

Afera oko prisluškivanja potresa Grčku
Grčka tajna služba prisluškivala je jednog novinara i jednog poznatog opozicionog političara. Skandal u vezi s tim se sve više širi i mogao bi da ugrozi čak i samog premijera Kirjakosa Micotakisa, piše Dojče vele.

Grčki premijer upravo proživljava možda najteže dane u svom dosadašnjem mandatu. Doduše, nakon izbora 2019 u Grčkoj nije nedostajalo kriza, ali aktuelni skandal oko prisluškivanja mogao bi ozbiljno da ugrozi opstanak Kirjakosa Micotakisa na čelu izvršne vlasti. Aferu su otkrili grčki istraživački novinari. 

Još prije nekoliko mjeseci objavljeno je da je nadzirana telefonska komunikacija novinara Tanasisa Kukakisa koji se bavio finansijskim temama. Na njegovom mobilnom telefonu pronađen je softver za prisluškivanje „Predator“. Prije nekoliko dana otkriveno je da je novinara prisluškivala tajna služba.

Ali to ne samo njega. I Nikos Andrulakis, šef socijaldemokratske stranke PASOK, treće po veličini partije u toj zemlji, a ujedno i poslanik u Evropskom parlamentu, otkrio je da je neko pokušao da instalira „Predator“ i na njegov telefon. Političar ipak nije kliknuo na link preko kojeg bi se aktivirao program. Umjesto toga, informisao je odgovarajuće službe parlamenta Evropske unije.

Andrulakis je objašnjenje zatražio od grčke vlade. Pritom je saznao da je grčka tajna služba nadzirala njegov telefon u vrijeme kada se kandidovao za predsjednika PASOK-a. Kako javlja dnevni list „Katimerini“, šef grčke tajne službe Panajotis Kontoleon je izjavio da su ukrajinske i jermenske tajne službe zamolile grčke kolege da prate Andrulakisa, ali ambasade tih dveju zemalja objavile su saopštenja u kojima odlučno odbacuju te tvrdnje.

Ostavke u Atini

U petak (5.8.) ostavke su podnijele dvije poznate ličnosti iz neposrednog okruženja premijera Micotakisa. Najprije je to učinio Grigoris Dimitrijadis, šef Micotakisovog kabineta, do sada desna ruka grčkog premijera, a ujedno i njegov nećak. Neposredno nakon toga povukao se i šef tajne službe Kontoleon.

Obojica tvrde da premijer nije bio informisan o praćenju poznatog novinara i opozicionog političara. Važno je podsjetiti da je Micotakis, nakon izborne pobjede 2019, u svoju ličnu nadležnost prebacio i obavještajni sektor. Vlada u Atini sada negira bilo kakvu vezu sa špijunskim softverom „Predator“ i dvostrukim skandalom oko prisluškivanja.

Grigoris Dimitrijadis u međuvremenu je podigao krivičnu prijavu protiv novinarske mreže „Ujedinjeni reporteri“ (Reporters United), koja je izvještavala o vezama između njega i firme „Inteleksa“ (Intellexa). Ta izraelska kompanija bavi se distribucijom špijunskog softvera u Grčkoj. Parlament u Atini će se tim skandalima pozabaviti na sjednici koja je zakazana za 22. avgust.

Značaj tajne službe

Ovog ponedjeljka (8.8.) konačno se oglasio i premijer: „U našoj demokratiji ne trpimo nikakve sjenke“, započeo je Micotakis svoje obraćanje koje je emitovano na državnoj televiziji ERT.

„To nije smjelo da se dogodi“, priznao je premijer – ali pritom je mislio samo na slučaj prisluškivanja političara Andrulakisa, ali ne i nadzor novinara Kukakisa.

Micotakis ne želi da preuzme političku odgovornost za skandale, on je samo ukazao na ostavke šefa tajne službe i donedavnog šefa njegovog kabineta. Pritom je Micotakis svjesno i spretno izbjegao da koristi formulaciju „moj šef kabineta“ i umjesto toga je rekao: „Nisam ništa znao o tome i to ne bih ni dozvolio.“

Grčki premijer naglasio je važnu ulogu koju tajna služba ima i dodao da bi je ubuduće trebalo bolje kontrolisati, i to uz pomoć plana od četiri tačke. Služba se nalazi pred „velikim izazovima na Egeju i rijeci Marici“, rekao je u kontekstu konflikta sa Turskom.

Nakon što je emitovana ta premijerova izjava, TV-stanica ERT koja je pod kontrolom države, uključila je reportera sa jedne benzinske pumpe na kojoj mu je jedan radosni vozač u kamere rekao da je cijena benzina konačno, nakon nekoliko mjeseci, pala na manje od dva eura za litar.

Ništa o „Predatoru“

Novinarka Eliza Trijantafilu aktivno je učestvovala u poslednjim otkrićima. Ona kritikuje to što premijer u svom obraćanju nijednu jedinu riječ nije rekao o njenom kolegi Tanasisu Kukakisu: „Mislim da smo svi jedinstveni u ocjeni da je itekako zabrinjavajuće kada se u jednoj demokratiji novinari prate i prisluškuju“, kaže Trijantafilu za DW.

Prema njenom mišljenju nije dobar znak ni to što Micotakis uopšte nije spomenuo softver „Predator“: „’Inteleksa’ od 2020. ima predstavništvo i u Atini. Bilo bi umirujuće i za novinare, ali i za građane, da znaju da postoji politička volja da se sazna ko je izdao nalog da se protiv ciljeva u Grčkoj koristi takav moćan i skup softver?“.

Trijantafilu kritikuje i činjenicu da do sada uopšte nije bilo nikakve istrage – iako, kaće, postoje brojne naznake da nisu na meti samo Kukakis i Andrulakis.

Međunarodne organizacije već duže vrijeme s velikom zabrinutošću prate razvoj po pitanju slobode medija u Grčkoj. Na indeksu slobode medija koji objavljuje organizacija „Reporteri bez granica“ je Grčka, članica EU, pala za čitavih 38 mjesta – i sada se nalazi na 108. poziciji od 180 ispitanih zemalja. Tako je postala najslabije plasirana zemlja EU na toj rang-listi.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci