Skip to main content

Amerika, Južna Koreja i Japan spremaju azijsku verziju NATO

Amerika, Južna Koreja i Japan spremaju azijsku verziju NATO
PJONGJANG – ”Zajedničke vježbe Amerike, Južne Koreje i Japana imaju „zlokoban cilj” prema Sjevernoj Koreji i dio su opasnog uvoda u stvaranje „azijske verzije NATO”.

Izvještaj KCNA objavljen je nekoliko sati prije nego što će lideri Južne Koreje i Japana po prvi put prisustvovati godišnjem samitu NATO kao posmatrači. Planirano je da se oni sastanu sa predsjednikom Amerike Džozefom Bajdenom kako bi razgovarali o Sjevernoj Koreji, prvom takvom trilateralnom samitu od 2017, navodi britanska agencija, prenosi Tanjug.

Tri zemlje namjeravaju da sprovedu združenu vežbu otkrivanja i praćenja raketa u blizini Havaja u avgustu, pod nazivom „Pacific Dragon”.

„Amerika je nastrojena ka vojnoj saradnji sa svojim marionetama, ne obazirući se na primarni bezbjednosni zahtjev i zabrinutost azijsko-pacifičkih zemalja”, saopštila je KCNA.

Navedeno je i da „plan za formiranje vojnog saveza Amerika-Japan-Južna Koreja, motivisan ulagivanjem Tokija i Seula Vašingtonu” predstavlja opasan uvod u stvaranje „azijske verzije NATO”, čime „Vašington podstiče novi hladni rat”, prenosi Tanjug.

U sličnoj izjavi tokom vikenda, Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu je poručilo da planirane vježbe pokazuju licimerje američkih ponuda za diplomatski angažman i dijalog bez preduslova.

Sjeverna Koreja je ove godine sprovela rekordan broj raketnih testiranja, uključujući i najveću interkontinentalnu balističku raketu, a postoji zabrinutost da bi mogla da testira nuklearno oružje.

Južna Koreja i Japan su saveznici Amerike, ali je njihov međusobni odnos opterećen tenzijama iz prošlosti oko japanske okupacije Koreje od 1910-1945.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci