Skip to main content

Proglašen krivim za nezakonitu kupovinu oružja

Bajden: Poštovaću osuđujuću presudu mom sinu, ponosan sam kakav je danas

Bajden: Poštovaću osuđujuću presudu mom sinu, ponosan sam kakav je danas


Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da će poštovati odluku porote da proglasi njegovog sina krivim za nezakonitu kupovinu oružja.
Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da će poštovati odluku porote da proglasi njegovog sina krivim za nezakonitu kupovinu oružja.


Bajden: Poštovaću osuđujuću presudu mom sinu, ponosan sam kakav je danas
Džozef Bajden, foto: X

Porota od 12 članova proglasila je Hantera Bajdena (54) krivim za laganje o upotrebi droga na obrascu dok je kupovao pištolj 2018. godine.

Suočava se s mogućom zatvorskom kaznom nakon presude, koja je označila i prvo krivično gonjenje djeteta aktuelnog predsjednika SAD-a.

Njegova osuda po sve tri tačke optužnice dolazi u kampanji predsjednika Bajdena za reizbor u novembru, i manje od dvije sedmice nakon što je njegov izborni protivnik Donald Trump i sam osuđen u Njujorku.

Hanter Bajden proglašen krivim po svim tačkama optužnice, prijeti mu 25 godina zatvora

Iako predsjednik Bajden nije prisustvovao suđenju u Delaver, mnogi članovi porodice, uključujući prvu damu Džil Bajden, redovno su to činili. Supruga i sestra Hantera Bajdena povremeno su bili prisutni kako bi ga podržali tokom postupka.

Predsjednik Bajden odletio je u Vilmington, Delaver, nakon presude gdje je pozdravio i zagrlio svog sina na pisti.

“Ja sam predsjednik, ali sam i tata. Džil i ja volimo našeg sina i jako smo ponosni na čovjeka kakav je danas”, rekao je. Bajden je dodao da će “prihvatiti ishod ovog slučaja i nastaviti poštivati ​​sudski proces dok Hanter razmatra žalbu”.

Predsjednik Bajden ranije je odbacio mogućnost pomilovanja svog sina, na čijem su suđenju objavljeni neugodni detalji dok su tužitelji pokušavali dokazati da je koristio krek kokain u trenutku kada je kupio pištolj.

Porotnici su razgovarali s njegovom bivšom suprugom, Keltin Buhle, i bivšom djevojkom, Zoe Kestan, koje su opisale česte upotrebe droge koja su uzela danak njegovim prijateljima i porodici. Tekstualne poruke s detaljima o njegovoj zavisnosti i fotografije, od kojih neke prikazuju polugolog Huntera Bajdena, takođe su pokazane sudu.

Presuda je u utorak potaknula političku reakciju, uključujući republikance u Kongresu koji su proveli godine istražujući ponašanje i poslovne veze Hantera Bajdena.

Hanter Bajden će biti osuđen u narednih 120 dana, ali sudija koji nadzire slučaj nije odredio datum saslušanja. Prijeti mu do 25 godina zatvora, ali pravni stručnjaci kažu da je vrlo malo vjerovatno da će konačna kazna biti približna toj.

Njegovi pravni problemi će se nastaviti tokom cijele godine, kao i tokom predizborne kampanje njegovog oca. U septembru će se suočiti sa suđenjem u Kaliforniji pod optužbom da nije platio 1,4 miliona dolara poreza na prihod.

Bude li proglašen krivim u tom slučaju, Hajnter Bajden bi se mogao suočiti s do 17 godina zatvora.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci