Skip to main content

Bajden se obratio naciji i priznao – sankcije protiv Rusije pogodile i Ameriku

Bajden se obratio naciji i priznao – sankcije protiv Rusije pogodile i Ameriku
„Rusija je jedan od najvećih proizvođača nafte u svijetu. Prekinuli smo isporuke ruske nafte u SAD i naši partneri u Evropi su isto učinili, znajući da ćemo se suočiti sa rastom cijena benzina“, rekao je Bajden tokom specijalnog obraćanja naciji povodom neviđenog rasta cijena benzina u zemlji.

Kako je rekao američki lider, u Vašingtonu su mogli da „zatvore oči“ na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini i da tako izbjegnu rekordan skok cijena goriva.

„Međutim, smatram da bi to bilo pogrešno. Tako sam mislio tada, tako mislim i sada“, rekao je Bajden.

On je priznao da je od početka ruske operacije u Ukrajini cijena benzina u SAD porasla u prosjeku dva dolara, a u mnogim drugim zemljama – još više.

Bajden je zatražio od Kongresa da na tri mjeseca ukine porez na gorivo kako bi se snizile cijene benzina u zemlji. Istovremeno je pozvao nacionalne rafinerije nafte da povećaju proizvodnju benzina u cilju snižavanja rekordnih cijena goriva na domaćem tržištu.

Bajden je takođe saopštio da će SAD sledeće godine proizvesti rekordnu količinu nafte.

„Samo ovog mjeseca SAD su proizvodile 12 miliona barela nafte dnevno. To je više od prosječnog pokazatelja u vrijeme mog prethodnika. Na putu smo da postavimo rekord sledeće godine“, rekao je američki lider.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci