Skip to main content

“Otvoreni dijalog donijeće benefite za cijelo čovječanstvo”

CGTN anketa: Konsenzus na Baliju je ključan za kinesko-američke odnose

CGTN anketa: Konsenzus na Baliju je ključan za kinesko-američke odnose


Čak 86 odsto ispitanika globalne onlajn ankete koju je sproveo CGTN vjeruje da je ključ za održavanje zdravog i stabilnog razvoja odnosa Kine i SAD preduzimanje praktičnih mjera za sprovođenje konsenzusa koji su lideri dvije zemlje postigli na sastanku na Baliju u novembru 2022.
Čak 86 odsto ispitanika globalne onlajn ankete koju je sproveo CGTN vjeruje da je ključ za održavanje zdravog i stabilnog razvoja odnosa Kine i SAD preduzimanje praktičnih mjera za sprovođenje konsenzusa koji su lideri dvije zemlje postigli na sastanku na Baliju u novembru 2022.U poređenju sa anketom sprovedenom prije četiri mjeseca, udio koji zastupa ovaj stav porastao je za 4,1 procentni poen.

Devedeset jedan odsto ispitanika vjeruje u zdrav razvoj odnosa Kine i SAD-a treba da bude zasnovan na međusobnom poštovanju i jednakom tretmanu.

Udio ispitanika koji dijele ovo mišljenje povećan je za 2,1 procentni poen u odnosu na prije četiri meseca.

U međuvremenu, 92 odsto ispitanika vjeruje da Kina-SAD odnosi nisu igra sa nultom sumom i svaki pokušaj transformacije i obuzdavanja druge strane je nerealan.

Udio ispitanika koji imaju isti stav porastao je za 8,3 procentna poena u poslednja četiri mjeseca.

Prema 83,2 odsto ispitanika, Kina i SAD treba da objektivno razumeju strateške namjere jedne druge, da se efikasno nose sa konkurentskim faktorima u Kini i SAD i otkrivaju zajedničke ciljeve.

Sedamdeset sedam odsto ispitanika pozvalo je dvije zemlje da održavaju punu komunikaciju, spriječe nesporazume i pogrešne procjene i pokrenu kinesko-američke odnose da se što pre vrate na zdrav i stabilan kolosjek razvoja. Kao što je jedan netizen rekao, „otvoreni dijalog između dvije velike sile Kine i SAD će donijeti plodne rezultate za cijelo čovečanstvo”.

Oko 73,5 odsto ispitanika širom svijeta kaže da bi Kina i Sjedinjene Države trebalo da povećaju saradnju u oblastima kao što su energija, bezbjednost hrane i klimatske promjene kako bi se poboljšalo globalno upravljanje. Još 65,8 odsto ispitanika pozvalo je Kinu i SAD da prošire saradnju u oblastima kao što su rješavanje regionalnih sukoba i suočavanje sa izazovima globalnog upravljanja, i da doprinesu mudrosti velikih sila svjetskom prosperitetu.

Anketa je objavljena na CGTN-ovoj engleskoj, španskoj, francuskoj, arapskoj i ruskoj platformi, sa više od 10.000 netizena koji su glasali u roku od 24 sata. CGTN je objavio globalne onlajn ankete u februaru, julu i novembru ove godine o odnosima izmedju Kine i SAD-a sa ukupno više od 70.000 globalnih netizensa koji učestvuju i izražavaju svoje stavove.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci