Skip to main content

Rat Ukrajine i Rusije

Da li je Evropa odustala od Ukrajine?

Da li je Evropa odustala od Ukrajine?


Podrška Ukrajini među Evropljanima je i dalje široka, ali skoro dvije godine nakon početka ruske specijalne vojne operacije u punom obimu jedva 10 odsto sada vjeruje da može da pobijedi Rusiju.
Podrška Ukrajini među Evropljanima je i dalje široka, ali skoro dvije godine nakon početka ruske specijalne vojne operacije u punom obimu jedva 10 odsto sada vjeruje da može da pobijedi Rusiju.


Da li je Evropa odustala od Ukrajine?
Foto: Ilustracija

Prema istraživanju širom EU – sa nekim oblikom “kompromisnog rješenja” koji se smatra najvjerovatnijim krajem tačka.

Na drugu godišnjicu sukoba u Ukrajini, autori izvještaja su rekli da Evropljani nisu bili “herojski raspoloženi”, pa čak ni optimisti po pitanju situacije. Ali, rekli su, posvećenost Evropljana da spriječe pobjedu Rusije se nije pomjerila.

Promjena u osjećanjima

U ovo vrijeme prošle godine, više Evropljana nego što nije reklo da Ukrajina mora da povrati svu svoju izgubljenu teritoriju – zahtjevaće da političari zauzmu “realističniji” pristup koji se fokusira na definisanje šta prihvatljiv mir zapravo mora značiti, tvrde autori izvještaja.

“Da bi opravdali nastavak evropske podrške Ukrajini, lideri EU će morati da promjene način na koji govore o ratu”, rekao je koautor Mark Leonard iz Evropskog savjeta za spoljne odnose (ECFR), koji je naručio anketu, prenosi “The Guardian”.

Većina Evropljana “očajnički želi da spriječi pobjedu Rusije”, ali ne vjeruje da Kijev može da pobijedi u vojnom smislu, rekao je Leonard, što znači da je najubjedljiviji argument za sve skeptičniju javnost bio da bi nastavak pomoći “mogao da dovede do održivog, dogovorenog mira koji favorizuje Kijev – prije nego pobjeda Putina”.

Ratovi i izbori

Kako evropski lideri mogu da održe javnu podršku Ukrajini, otkriva da samo jedan od 10 Evropljana u 12 ispitanih zemalja vjeruje da će Ukrajina pobijediti na bojnom polju, dok je duplo više (20%) predviđalo pobjedu Rusije. Čak i u najoptimističnijim anketiranim državama članicama – Poljskoj, Švedskoj i Portugalu – manje od jedne od pet (17 odsto) vjeruje da bi Kijev mogao da pobijedi, piše “The Guardian”.

U svim zemljama, pokazalo je istraživanje, najčešće mišljenje, koje dijeli u prosjeku 37 odsto ispitanika, je da će se rat završiti kompromisnim rješenjem – iako su neke zemlje više volele taj ishod od drugih.

Najveća podrška

U Švedskoj (50%), Portugalu (48%) i Poljskoj (47%), ispitanici su češće rekli da Evropa treba da pomogne Ukrajini da uzvrati, dok u Mađarskoj (64%), Grčkoj (59%), Italiji (52%) ) i Austrije (49%), više su voljeli da guraju Kijev da prihvati nagodbu. U Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Španiji mišljenja su bila ravnomernije podijeljena.

Anketa je dala dokaze da mnogi Evropljani sve više smatraju da je sukob Rusije protiv Ukrajine od direktnog značaja za njih, a 33 odsto je reklo da je imao veći uticaj na njihovu zemlju – i na Evropu (29 procenata) – od rata na Bliskom istoku (u poređenju sa pet odsto koji su rekli suprotno po obje tačke).

Trampov mogući povratak = loša vijest

Mogući Trampov povratak u Bijelu kuću široko je viđen kao loša vijest, sa 56 odsto ispitanika u 12 ispitanih zemalja reklo da bi bili veoma ili prilično razočarani ako bi bivši predsjednik ponovo bio izabran, prenosi “b92”.

Jedini izuzetak je Mađarska, gdje je 27 odsto ispitanika reklo da bi bilo zadovoljno Trampovim povratkom, a 31 odsto razočarano. Slično, pristalice samo jedne velike političke partije, mađarskog Fidesa, nadale su se pobjedi Trampa.

Ako bi SAD obustavile vojnu pomoć Ukrajini pod Trampovim predsjedavanjem, 41 odsto Evropljana je reklo da bi EU trebalo ili da poveća svoju podršku ili da je zadrži na sadašnjem nivou, dok bi 33 odsto više voljelo da EU slijedi vođstvo SAD, prenosi “The Guardian”.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci